Напередодні ювілею незалежності України-30 – річчя нової історії нашої країни - ЗМІ публікують масу опитувань і рейтингових оцінок того, що відбувається. Іноді така інформація буває особливо цікава.

Наприклад, за даними Держстату, середня "номінальна" заробітна плата у нас зросла більш ніж на 23% - до 14 тисяч 313 гривень. Ура! У Кабміні відразу заявили, що цей показник досяг рекорду і Уряд зробить все, щоб він був на європейському рівні. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підрахував, що середня зарплата вже перевищила 500 доларів: "це рекордний рівень за весь час, але точно не та грань, яку ми прагнемо досягти... заради цього ми всі наполегливо працюємо".

Хоча при цьому він забув додати, що інфляція в Україні теж зростає і вже досягла двозначного показника. Тобто, рівень платоспроможності падає. Ну, це так - дрібниця.

Відео дня

Ще про "дрібниці" можна судити і за іншою офіційною статистикою. На противагу заявам прем'єра про поліпшення життя українців, заборгованість із зарплати в Україні досягла рекордних 3,6 млрд гривень.

Або результат ще одного з опитувань: третина українців хотіла б працювати за кордоном. Як же так? Влада запевняє, що все йде на краще, а українці з країни їдуть? За даними вищезазначеного дослідження, основними причинами, чому хочуть працювати за кордоном, респонденти вибрали більш високу зарплату (71%) і кращі умови життя (57%). Ще по 20% обрали найкращі умови праці та можливості самореалізації.

І ще одна невтішна для України статистика, цього разу - від Міжнародної організації праці. У своєму звіті, який вийшов якраз до нинішнього ювілею нашої країни, в МОП відзначили: "У зв'язку з відсутністю справжньої пенсійної реформи, через 30 років 60% літніх українців не матимуть державних пенсій". Причина банальна - вже зараз внески в державну пенсійну систему платять тільки 36% населення працездатного віку. А частина з них, цілком ймовірно, якщо судити за вищезазначеними цифрами, не проти виїхати. Як наслідок - внесків мало, а буде – ще менше.

У Кабміні, схоже, це починають розуміти і, як вихід, пропонують впровадити в країні "обов'язкову" накопичувальну систему. Експеримент розпочнеться з 2023 року, з бюджетників.

Чи вийде щось з цього? Може, і вийде. Але це не врятує нинішніх пенсіонерів. Мій чоловік - ліквідатор Чорнобильської катастрофи - отримує 2500 гривень пенсії. Заробив! Але йому ще пощастило. Адже в Україні понад чотири мільйони людей отримують пенсію до 2 тисяч гривень…

До всіх цих проблем можна додати ще коронакризис і військову ситуацію, але дуже хочеться вірити, що українці все-таки дізнаються, що таке жити краще.