Густав Свенссон виступав за "Таврію" з 2012 по 2014 роки / фото: tt.se

Півзахисник збірної Швеції Густав Свенссон, який виступав за сімферопольську "Таврію", розповів про те, як покидав Крим в 2014 році.

Про це Свенссон розповів в інтерв'ю aftonbladet.se.

"Перше, що я згадую про своє перебування в Україні - це те, як ми покинули країну. Це дуже неприємні спогади. Як би ви почували себе, якби російський військовий тримав гвинтівку біля вашого обличчя? Я б не хотів знати відповідь на це питання, але я знаю. Це останнє, що я пам'ятаю про Україну і перше, що пам'ятаю", - сказав Свенссон.

Відео дня

За словами Свенссона, покинути Крим йому та іншим легіонерам "Таврії" допомогли керівники клубу. Шведу і його дівчині довелося залишити більшу частину речей в їх орендованій квартирі.

"Нам надали автобус, а також поліцейські картки для виїзду з Сімферополя. Все було як у кіно. Ми виїхали з міста пізно ввечері. Російські військові до того часу вже встановили блокпости. Вони були всюди. Ці люди стояли біля бочок, в яких щось горіло, а вони грілися. Вони всі були до зубів озброєні.

Вони зупинили автобус, зайшли до нього, посвітили в обличчя кожному і запитали: "Хто ви і навіщо їдете?". Під дулом автоматичних гвинтівок нам потрібно було показати свої документи і спробувати все пояснити. Я просто намагався поводитися якомога тихіше. Цей страх я не забуду ніколи", - згадує шведський футболіст.

Читайте також"Втратили дуже багато": екс-футболіст збірної України поділився враженнями від життя в Криму

Свенссон розповів про те, як напередодні обідав у ресторані, а на іншій стороні вулиці стояв військовий:

"В останній наш вечір в Україні я пам'ятаю, як ми зазвичай вечеряли. В ресторані була група, що грає українську музику, але на іншій стороні вулиці перебував снайпер. Це було дуже дивно, але тоді я ще не відчував загрози".

"Вдома у нас були російські канали, і коли я їх включав, там давали зрозуміти, що вся Східна Україна чекає російську армію з квітами і збирається вистелити дорогу російським танкам пелюстками троянд", - зазначив швед.

Також він підкреслив, що в Криму не підтримували ідею приєднання до ЄС:

"На Кримському півострові було багато етнічних росіян, які звикли жити за рахунок російської нафти, газу і туризму. Ідея відколу від Росії і вступу в Євросоюз не здавалася їм хорошим рішенням".

Свенссон зазначив, що його здивували результати референдуму:

"Вже перебуваючи в Копенгагені, я побачив, як росіяни провели референдум в Криму, в результаті якого близько 95 відсотків людей проголосували за приєднання до Росії. Я впевнений, що таких було більшість, але в той же час неймовірно важко повірити в чесність цієї цифри. Якимось чином це було сфальсифіковано".

Раніше УНІАН також повідомляв про те, що відомий футбольний коментатор з Росії висловився про окупацію Криму.