Що робити якщо ноутбук перегрівається: як запобігти перегрів./ фото ua.depositphotos.com

Техніка, зокрема і ноутбук, в процесі роботи може нагріватися. Це закономірне явище, що передбачалося розробниками. Для зменшення температури кожен девайс має вбудовані системи охолодження. Втім, занадто високі температури можуть шкодити пристрою і провокувати безліч помилок. Іноді, перегрів може викликати навіть систематичні виключення техніки.

Про те чому гріється ноутбук і як вирішити причини підвищених температур, і поговоримо нижче.

Як зрозуміти, що ноутбук гріється

Першим тривожним дзвіночком є занадто перегрітий корпус. Тривала робота вентиляторів на максимальних обертах і очевидні зависання ноутбука також свідчать про те, що пора вживати заходів.

Відео дня

У найсерйозніших випадках пристрій може і зовсім раптово відключатися і після цього не запускатися, поки не охолоне.

Причини перегріву

  • Неправильна експлуатація ноутбука

Практично всі ноутбуки охолоджуються шляхом активної системи продування повітря через радіатор. Тому важливо дотримуватися правильного положення пристрою під час роботи. Наприклад, якщо поставити ноутбук на ліжко або ковдру з довгим ворсом воно може повністю закрити вентиляційні отвори й перекрити нормальну циркуляцію повітря. 

фото ua.depositphotos.com

Рішення тут максимально просте: використовувати ноутбук так, щоб знизу завжди був доступ свіжого, холодного повітря. У крайніх випадках, можна ставити пристрій на тверді підставки. Підійде навіть книга.

  • Виконання складних завдань

Чим вище навантаження на процесор і відеокарту, тим вище температури роботи. Ось чому найчастіше ноутбук гріється в іграх. У таких випадках необхідно дотримуватися інтервалів роботи ноутбука і давати йому перепочити час від часу.

Також для вирішення ресурсомістких завдань або тривалих сесій в іграх можна додатково докупити охолоджувальну підставку. Вона має додаткові потужні вентилятори, які охолоджують девайс. 

  • Скупчення пилу на охолоджуючій системі ноутбука та інших комплектуючих

Пил надходить всередину разом з повітрям – це незворотний процес. В яких би умовах не використовувався ноутбук, частинки пилу будуть потрапляти та осідати всередині на радіаторах, погіршуючи відведення тепла і закупорюючи вентиляційні отвори. 

Для розв'язання проблеми необхідно акуратно розібрати пристрій і почистити його пензликом. Або ж використовувати метод продування стисненим повітрям. 

Важливо: розкриття корпусу ноутбука призведе до втрати гарантії у випадку, якщо вона ще діє.

  • Висохла термопаста

Причиною чому ноутбук гріється і шумить, може бути термопаста на чіпах процесора і відеокарти. З часом вона "висушується" і втрачає свої основні властивості підвищення тепловіддачі. Це очевидно призводить до перегріву пристрою.

фото ua.depositphotos.com

Для того, щоб виправити проблему, необхідно розібрати ноутбук, зняти процесор, очистити його від старої термопасти та акуратно нанести нову. Зазвичай такі процедури поєднують і роблять комплексну профілактику пристрою з чищенням від пилу і змазуванням вентиляторів.

  • Вийшла з ладу система охолодження

Перегрітим ноутбук може бути через зламаний вентилятор. Оскільки безліч ноутбуків охолоджується саме за допомогою продування повітрям, поломка системи очевидно доставить проблем.

Щоб дізнатися напевно у цьому проблема, зніміть кришку ноутбука, після чого включіть і запустіть кілька програм або гру. Підніміть сторону, в якій знаходиться кулер, і перевірте, чи рухаються його лопаті. Якщо ні, його необхідно замінити або почистити від пилу. Але найкраще звернутися в сервісний центр.

Раніше УНІАН намагався з'ясувати, наскільки виправдане рішення придбати ігровий ноутбук у 2022 році. Попри свою портативність і топове "залізо", у них вистачає своїх недоліків і більш дешевих конкурентів в особі "хмарного" геймінгу і Steam Deck.

Також ділилися порадами, як продовжити час роботи ноутбука від батареї, якщо вимкнуть світло

Вас також можуть зацікавити новини: