Як почистити пам'ять смартфона і прискорити телефон: найпростіший лайфхак / ua.depositphotos.com

Відсутність вільного місця – актуальна проблема користувачів смартфонів з дрібним накопичувачем. На 64 або 128 Гбайт особливо не розгуляєшся, а ще в пам'яті час від часу накопичується кеш додатків та інший системний "сміття". Але є спосіб, як позбутися цього мотлоху, повернувши дорогоцінні гігабайти.

В ідеалі система повинна автоматично звільняти кеш при вичерпанні вільного місця на пристрої, проте на практиці це відбувається вкрай рідко. Хороша новина полягає в тому, що цю проблему можна вирішити своїми руками. Лайфхак максимально простий – потрібен інтернет і 2-3 хвилини часу.

Як очистити пам'ять телефону нічого не видаляючи

Щоб забити всю пам'ять смартфона, не потрібно спеціально збирати гігабайти інформації. Досить активно "сидіти" в Telegram, WhatsApp чи іншому месенджері.

Відео дня

Ці програми-месенджери влаштовані таким чином, що зберігають всі надіслані вам файли, фото, відео та інший медіаконтент у вбудованій пам'яті. Варто зауважити, що зроблено це для зручності, щоб не завантажувати ці дані повторно кожен раз, як ви відкриєте чат. 

Для наочності наведемо приклад: зайдіть на телефоні в налаштування, вивчіть розклад по сховищу – скоріш за все, Telegram або ваш основний месенджер для листування займає під десяток гігабайт. 

Як очистити пам'ять на телефоні, не видаляючи нічого потрібного: справа на кілька хвилин

На щастя, вибратися з цієї халепи дуже легко – допоможе процедура "Очищення кешу". У Telegram її можна знайти за шляхом: "Параметри" → "Дані і сховище" → "Використання сховища" → "Очистити кеш Telegram".

Подібна чистка хоча б раз на місяць гарантує повернення декількох гігабайтів пам'яті. А найголовніше, що ви не втрачаєте доступу до файлів. Якщо потрібно, то вони прогрузятся заново. Головне – не видаляти самі листування і чати.

Як очистити пам'ять на телефоні, не видаляючи нічого потрібного: справа на кілька хвилин

Цей самий трюк можна виконувати з YouTube, TikTok і іншими додатками, які відрізняються невгамовним апетитом. За аналогією з месенджерами вони автоматично завантажують контент на ваш пристрій, щоб ви могли гортати стрічку без ривків. 

  • Як очистити кеш TikTok: відриваємо додаток → йдемо у вкладку "Профіль" → "Налаштування і конфіденційність" → "Звільнення місця" → натискаємо "Очистити кеш".
  • Як очистити кеш YouTube: відкриваємо налаштування смартфона → розділ "Додатки" → вибираємо YouTube → пункт "Пам'ять" → "Очистити".

І наостанок, якщо у вас є додатки для прослуховування музики від різних стрімінгових сервісів, обов'язково перевірте їх. Дуже часто користувачі завантажують пісні або цілі альбоми на свій смартфон для відтворення їх в офлайні, забуваючи про них з часом.

У випадку з Apple Music, вбудований в iOS, щоб видалити завантажені пісні, виберіть у списку програм розділ "Музика" та натисніть "Редагувати". Таким чином можна видалити як всі пісні, так і композиції окремих виконавців.

Як очистити пам'ять на телефоні, не видаляючи нічого потрібного: справа на кілька хвилин

Якщо рекомендації вище не допомогли, то доведеться все ж видалити деякі медіафайли. Або задуматися про покупку нового смартфона. Сьогодні на ринку доступні моделі з 1 ТБ пам'яті, причому це не обов'язково дорогі флагмани.

Раніше УНІАН розповідав, як зрозуміти, що час міняти батарею смартфона. Від батареї насправді залежить дуже багато: це і час "життя" і продуктивність девайса, і його загальний стан, а також температура, до якої вона буде нагріватися при роботі. 

Вас також можуть зацікавити новини: