Як дізнатися знос батареї смартфона: це справа на пару хвилин / фото ua.depositphotos.com

Батарея – це єдиний компонент наших смартфонів, який схильний до зносу та рано чи пізно вимагає заміни в процесі експлуатації. Але коли саме – питання інше. 

Від акумулятора насправді залежить дуже багато чого: це і час "життя" та продуктивність смартфона, і його загальний стан, а також температура, до якої вона буде нагріватися при роботі. Розповідаємо, як дізнатися, що батарейку час міняти.

Скільки зазвичай живе батарея 

Почнемо з того, що знос батареї у кожного користувача відбувається в різний час. Якщо ви користуєтеся своїм смартфонам приблизно рік-півтора і потім оновлюєтесь, скоріш за все, ви навіть не зіткнетеся з необхідністю заміни, тому що батарея не встигне втратити необхідну місткість.

Відео дня

Як правило, термін життя акумулятора смартфонів – 400-500 циклів. Це приблизно 2 роки активного використання, тобто зарядок кожен день. Тому міняти батарею в перший рік категорично не потрібно, за винятком, якщо з нею не сталося щось надзвичайне.

Як зрозуміти, що час міняти акумулятор телефону

У користувачів iPhone є розділ "Акумулятор" в налаштуваннях, де вказано стан акумулятора і його максимальна місткість – з часом ця цифра знижується. 

Як зрозуміти, що час міняти батарею смартфона: потрібно перевірити лише одне налаштування

На Android механізм підрахунку залишився ресурсу за замовчуванням не вбудований, але в магазині Google Play можна знайти купу корисних додатків, наприклад, AccuBattery

Цей безкоштовний помічник не тільки розповість вам про реальний стан батареї, але й покаже, які процесори зараз запущені на фоні й сильно "їдять" батарею.

Як зрозуміти, що час міняти батарею смартфона: потрібно перевірити лише одне налаштування

Заведено вважати, що якщо рівень впав нижче 80%, то батарею рекомендується поміняти, а якщо нижче 70% – то обов'язково. При таких цифрах смартфон не тільки живе менше, але і схильний до мимовільного перезавантаження.

Загалом, можна орієнтуватися по наступній карті:

  • 100-85% – все відмінно, акумулятор працює як треба;
  • 84-78% – акумулятор починає втрачати заряд, автономність погіршиться;
  • 77-70% – можуть виникнути проблеми (тротлінг, раптові перезавантаження і виключення в критичних ситуаціях);
  • від 69% – строго обов'язкова заміна батареї.

У будь-якому випадку, акумулятор сучасного смартфона може спокійно протягнути 2-3 роки. Також можна виконати калібрування акумулятора – ця процедура допомагає не тільки підтримувати заряд на оптимальному рівні, але і збільшити термін життя батареї.

Також важливо дотримуватися правила, що заряджати смартфон потрібно на певному відсотку, уникаючи повної зарядки до 100%. Більшість користувачів рідко звертають увагу на всі тонкощі процесу зарядки і від цього істотно вкорочують "життя" не тільки батареї, але і смартфона.

А якщо апгрейда не уникнути, то УНІАН ділився списком найкращих і недорогих смартфонів для купівлі в 2023 році. В останні роки Xiaomi та Redmi перестали бути королями бюджетного сегмента – розповідаємо, хто зайняв їхні місця.

Вас також можуть зацікавити новини: