Як підготуватися до походу в гори / depositphotos.com

Така подорож, особливо для новачків, вимагає ретельної підготовки. І справа не тільки в тому, що потрібно правильно скласти рюкзак. Основний упор слід робити на поліпшення фізичної форми. Раніше ми розповідали про те, як схуднути за допомогою бігу. Ці рекомендації допоможуть не тільки тим, хто худне, але і тим, хто хоче за місяць зміцнити свої м'язи для походу.

План підготовки до походу в гори - з чого почати

Насамперед потрібно вибрати пункт призначення. Якщо ви - новачок, то найкраще підійдуть Карпатські гори. Багато з них невисокі, що спрощує завдання починаючому мандрівникові. До того ж, похід середньої або високої складності на кілька днів - не найкраще рішення для новачка, так як він, швидше за все, ні фізично, ні морально не готовий до такого випробування.

Фізична підготовка взагалі має величезне значення. Нюанс полягає в тому, що група з інструктором повинна пересуватися в одному темпі. В ідеалі - перша людина, обертаючись, бачить заключну. Якщо хоча б одна людина з групи буде погано підготовлена, то є ризик вибитися з графіка і запізнитися на транспорт або прийти до точки Б затемно.

Відео дня

Тренування для походу в гори - навіщо потрібні

Навіщо тренуватися перед походом / depositphotos.com

Існує кілька причин, які пояснюють необхідність занять спортом перед подорожжю:

Навантаження на організм

Похідний рюкзак важить близько 10 кг. Уявіть, що з такою вагою вам потрібно буде ходити весь час, долати круті спуски, підійматися на підйоми.

Читайте такожНабрякають ноги в спеку-як позбутися від проблеми за допомогою харчуванняТравма

Підготовчі тренування допоможуть попередити травмування суглобів і м'язів. Похід - це серйозне навантаження на коліна, гомілковостоп, зв'язки та інші частини тіла. Чим краще натреновані м'язи, тим легше вам буде пересуватися.

Погодні умови

Похід в гори - це завжди невідомість. Залежно від різних ситуацій вам доведеться прискорювати темп або змінювати маршрут, щоб швидше дістатися до місця призначення або не потрапити під зливу.

Хороша фізична форма - гарантія того, що ви подолаєте будь-який форс-мажор. Але тут ще дуже важливий психологічний фактор.

Як підготувати коліна до походу - перелік нормативів

Тренування для поліпшення фізичної форми / depositphotos.com

Фізичні показники, описані нижче, допоможуть визначити рівень вашої підготовки. Звичайно, реальну оцінку дасть тільки похід, але, все-таки, приблизну картину ви зможете побачити самі:

Для походів легкої та середньої тяжкості:

  • Біг - 5 км за 40 хв;
  • Присідання - 40 разів;
  • Планка на ліктях - 40 секунд;
  • Віджимання - 15 разів або підтягування - 5 разів.

Для походів середньої і вище середньої тяжкості:

  • Біг - 10 км за 1 годину 10 хв;
  • Присідання - 100 разів;
  • Планка на ліктях - 1 хв 30 сек;
  • Віджимання - 35 разів або підтягування - 15 разів.

Що взяти з собою в гори - збираємо рюкзак

Ви можете задати уточнюючі питання координатору групи, але повинні знати про мінімальний набір. Пам'ятайте, що гори - це про комфорт, а не про моду. Тому вам необхідний міцний і місткий похідний рюкзак, термобілизна, кросівки або черевики, верхній одяг. Крім того, намет, спальний мішок, предмети особистої гігієни, кружка, посуд, каремат, рушник, ліхтарик, ніж, дощовик і аптечка.

Якщо ви йдете з групою, то, швидше за все, такі речі, як: казанок для каші, сокира, пила і інші "загальні" предмети будуть в наявності і без вас. Ви повинні думати про особисті речі, які необхідні в подорожі.

Похід в гори - як підготуватися психологічно

Психологічний фактор подорожі / depositphotos.com

Більшість людей звикли жити в постійній зоні комфорту - місто цьому сприяє. Тому будь-яка відсутність звичних благ цивілізації і важких умов вибивають з колії. Швидше за все, ви не раз подумаєте про те, що даремно вплуталися в таку авантюру. Ми даємо кілька рекомендацій, які допоможуть вам зміцнити силу духу і не впасти в стан апатії:

  • Не думайте про те, що вам важко. Намагайтеся шукати прекрасне у всьому, що відбувається. Не потрібно рахувати метри до кінцевої точки - насолоджуйтеся процесом сходження і видами.
  • Не вибудовуйте очікувань. Дозволяйте ситуації відбуватися без ваших емоцій. Приймайте все так, як є. Менше очікувань - менше розчарувань. 
  • Пам'ятайте, що думка "я більше не можу " - це своєрідний бунт психіки, для якої ваші дії зараз - стрес. Ви використовуєте менше половини своїх ресурсів, не дозволяйте паніці і ліні брати над собою верх.
  • Налаштовуйте себе на те, що похід - це відмінна можливість зміцнити силу духу і перемогти самого себе. Повірте, всі ті, хто йде в похід перший раз, повертаються зовсім іншими людьми.

Внутрішній настрій і фізична підготовка - запорука успішної подорожі. Зробіть все, щоб в результаті у вас залишилися лише хороші спогади і гордість за самого себе.

Вас також може зацікавити: