Бордо славиться своїм вином / фото Олег Дорожовець, tripmydream.com

Французьке місто Бордо архітектурно схоже на Париж, але за характером простіше: якщо Париж — це місто-шик, то Бордо — це місто-пікнік, прекрасний настрій якого, безумовно, підтримує хороше вино.

Про це в статті для журналу «Новое время страны» пише тревел-журналіст Олег Дорожовець.

Читайте такожФранцузька авіакомпанія оголосила про запуск рейсів з Києва до Парижа

Відео дня

За його словами, Бордо і вино — це намертво спаяна асоціація і навіть в аеропорту Меріньяк росте виноград. Хоча Бордо і без вина гідний відвідування, з вином все виглядає в ще більш мажорних бордових тонах, зазначає автор. «Архітектурно Бордо схожий на Париж. Але за характером простіше. Якщо Париж — це місто-шик, то Бордо — місто-пікнік. Величезний Громадський сад, шестикілометрова набережна на лівому березі Гаронни, екологічний кластер Darween на правому — всі вони навіть серед білого дня забиті людьми, що безтурботно жують щось на зеленій травичці. У когось повноцінна трапеза на свіжому повітрі, а комусь достатньо коробочки місцевих солодощів — канеле. Це невеликі карамелізовані кекси з ромом і ваніллю», – описує атмосферу міста Дорожовець.

При цьому він зазначає, що випивка в публічних місцях не вітається, навіть в Бордо. Виняток — традиційний фестиваль вина, що проходить в червні. Це, умовно кажучи, французький аналог Октоберфесту. «Фермери і бочки з'їжджаються з усіх навколишніх шато, туристи - зі всього світу. Три дні місто гуде, як веселий хмільний вулик. В інший час спокійно і неквапливо випити келих бордо можна в одному з прибережних барах або кам'яних мішках , що ховаються в затишних площах Каміль-Жюліан, Фернан-Ляфарж, Сен-П'єр. Взагалі тут кожен другий будинок, що виходить вікнами на річку, — заклад для пиття», – пише автор.

Короткий курс виноробства і винопиття гостям наполегливо рекомендується пройти у Cite du Vin — найбільш розкрученому і незвичайному музеї Бордо. «Блискуче претензійна будівля схожа незрозуміло на що. Вино, яке вихлюпнулося з келиха? Устрицю, що "вистрибує" з раковини? Футуристичний елеватор? Всередині — штучні сутінки, стильні інтер'єри, маса інтерактиву і море народу. Чергу краще займати з самого ранку. І якщо за півгодини доберетеся до каси, вважайте, це успіх. Відчувати вино в музеї треба всіма органами почуттів — на смак, колір, запах, звук, дотик. По дорозі вам зустрінуться кінотеатри, лекторії, голограми, м'які дивани, шахові столики, пляшки та бочки в розрізі...», – описує інтер'єр Дорожовець. За його оцінкою, структурно Cite du Vin — це низка автономних просторів, де кожен повинен знайти своє.

Закріпити теоретичні знання можна прямо через дорогу — в одному з ресторанчиків ринку Бакалан.

«Хороше вино безумовно підтримує прекрасний настрій. І налаштовує на філософський лад. Не дарма ж тут народилися Монтень, Монтеск'є, Моріак», – резюмує автор.

Повний варіант статті (№ 2) шукайте у свіжому випуску журналу «Новий час країни».