Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ України допускає скасування безвізового режиму з Ізраїлем, якщо на кордоні цієї країни будуть систематично порушуватися права українських туристів.

Про це заявила прес-секретар МЗС України Катерина Зеленко на прес-конференції в Києві, передає "Європейська правда".

Читайте такожУкраїнці можуть їздити без віз або за спрощеною візовою процедурою до понад 120 країн - МЗС

Відео дня

Вона нагадала, що 15 лютого в аеропорту "Бориспіль" 35 громадянам Ізраїлю відмовили у в'їзді в Україну, а у відповідь Ізраїль затримав цілий літак з України з 140 українськими громадянами.

"Надалі ми будемо оцінювати масштаб і характер порушень прав українців закордоном і ступінь готовності країн боротися із випадками порушення законодавства. У разі, якщо іноземні уряди не будуть належним чином ставиться до боротьби з нелегальним наймом і прийомом на роботу українських громадян, якщо права українських туристів і подорожуючих будуть систематично порушуватися, ми будемо переглядати умови поїздок громадян, в тому числі і доцільність збереження безвізового режиму для громадян тих країн, де права наших співвітчизників систематично порушуються", - сказала Зеленко.

За її словами, у переданій Ізраїлю ноті зазначено, що захист прав громадян України, зокрема, при короткострокових поїздках і тривалому проживанні за кордоном, є пріоритетом для міністерства та української влади.

"Ми інтенсифікували співпрацю з нашими ізраїльськими партнерами з метою здійснення більш глибокого моніторингу ситуації із забезпеченням прав українців, які подорожують до Ізраїлю... Проблема є системною, і її потрібно вирішувати на рівні міжвідомчої співпраці", - сказала Зеленко.

Відзначимо, що останнім часом в аеропорту Бен-Гуріон у Тель-Авіві почастішали випадки затримання українських громадян, деяких з них довго допитують про мету візиту, деяких після цього відправляють додому. Згідно із заявою МВС Ізраїлю, подібна практика пояснюється збільшенням числа нелегальних мігрантів з України.

Як повідомляв УНІАН, з початку року Ізраїль не пропустив на свою територію в п'ять разів більше громадян України, ніж Україна - громадян Ізраїлю.

15 лютого в ізраїльському аеропорту імені Давида Бен-Гуріона кілька годин утримували 140 українців. Українців затримали без пояснень і дозволу переміщатися на території аеропорту, будь-яке пересування здійснювалося під конвоєм. За інформацією народного депутата України Георгія Логвинського, українців затримали у відповідь на відмову у в'їзді 35 ізраїльтянам в аеропорту «Бориспіль». 

У МЗС Ізраїлю заявили, що в аеропорту Києва затримали 35 ізраїльтян, 28 з яких придбали квитки на різні рейси. За словами Логвинського, українські прикордонники відмовили їм у в'їзді на законних підставах - через відсутність достатньої суми грошей або підтвердженої мети візиту. Проте на знак протесту, за словами керівників МВС Ізраїля, в аеропорту імені Бен-Гуріона в Тель-Авіві затримали цілий літак з України із 140 українськими громадянами.