З початку року Ізраїль не пропустив майже 600 громадян України \ Андрей Семко

З початку року Ізраїль не пропустив на свою територію у п'ять разів більше громадян України, ніж Україна – громадян Ізраїля.

Читайте такожЗатримання українців та ізраїльтян в аеропортах: в МЗС України прокоментували ситуацію

Про це на прес-конференції повідомив помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян. Коментуючи інцидент з недопущенням громадян Ізраїля на територію України та аналогічним вчинком ізраїльських прикордонників, який стався декілька тижнів тому, та в цілому ситуацію з відмовою громадянам України в перетині ізраїльського кордону, Слободян розповів, що на початку цього тижня голова Держприкордонслужби Петро Цигикал мав зустріч з послом Ізраїля в Україні.

Відео дня

«Голова ДПСУ довів до посла декілька речей: по-перше, на 21% зріс потік громадян Ізраїля до України, і відповідна кількість відмов громадянам Ізраїля також збільшилась. По-друге, в цілому відсоток відмов відносно громадян Ізраїля є невисокою у порівнянні з рішеннями про відмови, які приймаються стосовно громадян інших країн. Також він зазначив, що Держприкордонслужба діє в межах законодавства, а Ізраїль є дружньою країною, тому оглядати цю проблематику потрібно з такої позиції», - сказав Слободян.

Крім того, він розповів, що з початку року в Україну не пропустили близько 120 громадян Ізраїля, тоді як Ізраїль не пропустив майже 600 громадян України.

Разом з тим Слободян додав, що Держприкордонслужба дійсно відмовляє деяким іноземцям, в тому числі, і з Ізраїля, в перетині кордону. «Але це вимушена міра, яка обґрунтована агресією Російської Федерації та низкою нових загроз, що з'явилися останнім часом», - зауважив Слободян.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого в ізраїльському аеропорту імені Давида Бен-Гуріона кілька годин утримували 140 українців. Українців затримали без пояснень і дозволу переміщатися на території аеропорту, будь-яке пересування здійснювалося під конвоєм. За інформацією народного депутата України Георгія Логвинського, українців затримали у відповідь на відмову у в'їзді 35 ізраїльтянам в аеропорту «Бориспіль». У МЗС Ізраїля заявили, що в аеропорту Києва затримали 35 ізраїльтян, 28 з яких придбали квитки на різні рейси. За словами Логвинського, українські прикордонники відмовили їм у в'їзді на законних підставах - через відсутність достатньої суми грошей або підтвердженої мети візиту. Проте на знак протесту, за словами керівників МВС Ізраїля, в аеропорту імені Бен-Гуріона в Тель-Авіві затримали цілий літак з України із 140 українськими громадянами.