Ілюстрація / REUTERS

Єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос застеріг, що Євросоюз може призупинити безвізовий режим для окремих країн через зростання прохачів притулку.

Читайте такожДва роки безвізу: пасажиропотік залізницею до ЄС і назад зріс у десять разів

Про це повідомляє DW. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запевнив, що ЄС не має наміру призупиняти дію безвізового режиму для Грузії попри значну кількість необґрунтованих прохань про надання притулку від громадян цієї країни.

Відео дня

За словами Аврамопулоса, заходи Брюсселя можуть стосуватися насамперед країн Західних Балкан та Латинської Америки.

"Наше послання державам, громадяни яких мають право в'їжджати в ЄС без віз, недвозначне: ваша відповідальність - захищати цей привілей", - наголосив єврокомісар.

Водночас він висловив надію, що таких крайніх заходів ще можна уникнути.

Тим часом кількість мігрантів, які хочуть отримати притулок в ЄС, загалом зменшилася до рівня 2014 року, тобто до початку міграційної кризи. Впродовж перших п'яти місяців 2019 року зафіксовано близько 32 400 таких осіб, що на 31 відсоток менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року, зазначив єврокомісар.

За даними Європейського бюро підтримки міграційних процесів (EASO), в перші чотири місяці поточного року майже кожна четверта заява про притулок в ЄС надходила від громадянина однієї з країн, що уклали з Євросоюзом угоди про безвізовий режим.

Приміром, кількість претендентів на отримання притулку в ЄС з Венесуели зросла порівняно з аналогічним періодом 2018 року на 121 відсоток, досягши 14 257 осіб, з Колумбії - на 156 відсотків (8097 осіб), з Албанії - на 30 відсотків (7138 осіб). Втім, лише незначна кількість таких прохачів може розраховувати на отримання притулку в країнах-членах ЄС.