Книги, які надихають на подорожі / фото Pixabay

Коли немає можливості відправитися в подорож, можна хоч на пару годин «виїхати» в книгу.

УНІАН склав список захоплюючих і небанальних книг про подорожі, які стануть прекрасним варіантом для відпочинку та надихнуть на відкриття нових куточків світу та України.

Читайте такожУкраїнський курорт потрапив до списку найкращих бюджетних оздоровчих напрямів Східної Європи

Книги про подорожі

Е. Гілберт "Їсти, молитися, любити"

«Їсти, молитися, любити» – це комбо з пошуків себе і оди подорожам. Ліз Гілберт так романтично розповідає про Італію, Індію і Балі, що хочеться негайно відправитися на пошуки себе саме туди.

Пікантності книзі додає той факт, що це мемуари автора. Гілберт описує свою подорож після розлучення з чоловіком і відкриття під час цієї поїздки.

Ж. Верн "Навколо Світу за 80 днів"

Якщо ви досі не прочитали цю книгу, не дивуйтеся, що в житті не вистачає пригод. В «Навколо світу за 80 днів» Верн описує незворушного англійця і його розторопного слугу, які на спір поспішають якомога швидше обітнути земну кулю. По дорозі їх, звичайно ж, чекає маса пригод. Книга написана в 1872 році, і з того часу надихала на подорожі не одне покоління людей по всьому світу.

Ільф і Петров "Одноповерхова Америка"

Адже ви чули про передачу "Одноповерхова Америка з Ургантом і Познером"? Так ось, ці двоє прямували маршрутом, описаним в однойменному творі Ільфа і Петрова в 1935-36 рр. Цікаво порівнювати враження авторів і ведучих від одних і тих же місць США з різницею в 70 років.

Навіть якщо не збираєтеся в Штати, прочитайте цю книгу - не пошкодуєте про витрачений час і зможете підтримати бесіду з колишніми з Work&Travel.

Книги про пригоди і подорожі класика / ілюстрація / REUTERS

М. Твен "Простаки за кордоном"

Велика, як називав її сам Твен, розважальна поїздка зі Сполучених Штатів в Палестину (друга назва книги — «Шлях нових паломників») через Марсель, Париж, Сицилію, Грецію і навіть Одесу з Севастополем (куди Твен потрапив за чужим паспортом) — один з найбільш цікавих і смішних тревелогів у світі.

Гр.Д.Робертса "Шантарам"

Коли читаєш «Шантарам», не віриться, що історія є автобіографічною і багато подій мали місце в реальності. Головний герой, втікши з австралійської в'язниці, під фальшивим ім'ям Ліндсей приїжджає в Бомбей і починає нове життя. Напевно, ви теж не знаєте нікого, хто б прочитав цю книгу і залишився до неї байдужим. Напевно, варто перевірити, чому.

Читайте такожКількість міжнародних туристичних поїздок досягла 1,5 мільярда

Навряд чи є інший спосіб відчути дихання Індії так виразно. В ній завжди було щось загадкове і звабливе, що привернуло мільйони туристів в різні століття. Кажуть, там можна знайти просвіту. Але почати все одно варто з книги - можливо, вона стане вашою першою сходинкою до Нірвани. В іншому випадку ви точно нічого не втратите.

Дж.Стейнбек "Подорож із Чарлі в пошуках Америки"

Ця книга для справжніх тревелоголіків. Стейнбек писав, що від пароплавних гудків у нього волосся дибки, від звуків прогрівання мотора — тремтіння у всьому тілі, і ця книга, звичайно, для людей, здатних зрозуміти це почуття. За кілька місяців Стейнбек об'їздив всю Америку на вантажівці разом зі своїм пуделем Чарлі і описав свої спостереження в цьому романі.

Йому чудово вдалося передати побут і настрої людей. Цікаво дізнатися про те, як себе вели, розмовляли і були налаштовані люди в 60-ті роки XX століття, ще до глобалізації. Тоді говір і побут людей, що живуть в одній країні, сильно розрізнялися, завдяки чому подорожі могли перетворюватися в справжні експедиції по чужій культурі.

Агентство ReutersКниги про подорожі / ілюстрація / REUTERS

Пітер Мейл «Рік в Провансі»

Вони зробили те, про що мріють мільйони, — кинули все і поїхали жити в Прованс, де купили для себе невеликий фермерський будиночок. Вони захотіли почати нове життя — і вони його почали: нові місця, відкриття, несподівані пригоди і море смішних ситуацій — все це Пітер Мейл і його книга «Рік в Провансі». Ідеальний варіант для тих, хто мріє втекти від суєти!

Йоко Тавада «Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів»

На сьогодні Йоко Тавада вважається однією з кращих сучасних японських письменниць, і це абсолютно заслужено. «Підозрілі пасажири твоїх нічних поїздів» — захоплива історія молодої японської танцівниці, яка гастролює по Європі на поїзді.

Нові міста і нові, незвичайні сни і мрії... ех, читаєш і сам мрієш скоріше вирушити в таку ж пригоду! «З цього поїзда неможливо зійти. Життя — довга подорож у вагоні на нижній полиці».

П. Боулз «Під покровом небес»

Боулз — відомий американський письменник, композитор і перекладач, який подарував світові чимало цікавих книг, а кращою з них по праву вважається «Під покровом небес». Роман розповідає про подорож молодої сімейної пари по Південній Африці.

Автор напрочуд тонко описує незнайомі і часом дикі для нас пейзажі, а також місцеві звичаї. Книгу можна сміливо назвати таким собі попередженням для всіх відчайдушних мандрівників і шукачів пригод, адже автор свідомо пише про всі мінуси подібних авантюр, а також про, на перший погляд, незначних помилках, які можуть призвести до фатального фіналу. І все ж дуже захоплююче чтиво!

Адріан Гілл «На всі чотири сторони»

Адріан Гілл — дотепний і надзвичайно цікавий британський журналіст і критик. Він писав, здавалося б, звичайні записки мандрівника, але оскільки він сам по собі людина незвичайна, то і книга вийшла вже дуже захоплююча.

Японія, Америка, Африка, Шотландія, Куба, Індія — ви побачите ці країни такими, якими ніколи раніше не уявляли. Адріан Гілл немов спеціально шукає в кожній країні щось таке, що ніхто до нього не помічав. Хороший гумор і цікава манера письма як приємний бонус до самих розповідей, які викликають непереборне бажання скоріше купити квитки і відправитися в дорогу.

Книги про подорожі для підлітків / фото pixabay.com

Грег Мортенсон "Три чашки чаю"

"Три чашки чаю" — це вражаюча історія про те, як звичайна людина, не володіючи нічим, крім рішучості, здатна наодинці змінити світ. Грег Мортенсон працював медбратом, ночував у машині, а своє нечисленне майно тримав у камері зберігання. В пам'ять про загиблу сестру він вирішив підкорити найскладнішу гору К2. Ця спроба ледве не коштувала йому життя, якщо б не допомога місцевих жителів. Кілька днів, проведених у відрізаному від цивілізації пакистанському селі, потрясли Грега настільки, що він вирішив зібрати необхідну суму і повернутися до Пакистану, щоб побудувати школу для сільських дітей.

Читайте такожУкраїнським авіакомпаніям дозволили використовувати інтернет в польоті

Джон Кракауер "В диких умовах"

Заснована на реальних подіях, ця книга розповідає історію Крістофера Маккандлеса – юнака, який залишив позаду успішні перспективи, відмовився від грошей і відправився в подорож по Америці, все далі й далі відходячи від цивілізації. І книга, і знятий за нею фільм викликали бурхливу реакцію і масове паломництво на Аляску, до місць кульмінації роману – настільки емоційною, захоплюючою і красивою виявилася історія молодого американського романтика.

Девід Бірн "Весь світ. Записки велосипедиста"

Об'їздивши без перебільшення весь світ, музикант, володар Оскара і Греммі, переконався, що краще всього спостерігати життя різних міст з сідла «двоколісного коня»: така точка огляду — швидше, ніж при ходьбі, і трохи вище пішоходів — не дасть занудьгувати, але при цьому дозволить розглянути міський пейзаж в деталях, недоступних пасажирам стрімко мчать автомобілів або потягів. Велосипед хороший ще й тим, що залишає час на роздуми — і Девід Бірн щедро ділиться з читачем своїми думками про самих різних речах: політиці, музиці, архітектурі, історії та особливості національного характеру.

Книги про подорожі походи / фото УНІАН

Ален де Боттон "Мистецтво подорожувати"

Чому людям так властиве «полювання до зміни місць»? Можна подорожувати, не виходячи з власного будинку? Чому під час подорожі все довкола сприймається зовсім не так, як у повсякденному житті? У книзі Алена де Боттона ви знайдете відповіді на всі ці питання. Ба більше — автор з усією переконливістю доведе вам, що люди відправляються в подорожі не тільки для того, щоб відпочити від справ і набратися вражень, але і для того, щоб випробувати ні з чим не порівнянні відчуття свободи від стереотипів і — щастя.

Читайте такожSkyUp призупинить польоти до ОАЕ з 1 лютого

Петро Вайль "Геній місця"

Зв'язок людини з місцем її проживання - загадковий, але очевидний. Відає нею відомий древній genius loci, Геній місця, що зв'язує інтелектуальні, духовні, емоційні явища з їх матеріальним середовищем. На лініях перетину художника з місцем його життя і творчості виникає нова, невідома реальність, яка не проходить по відомству мистецтва, ні по відомству географії. У спробі цю реальність вловити і з'являється дивний жанр - свавільний гібрид подорожніх нотаток, літературно-художнього есе, мемуарів: результат подорожей по світу в супроводі великих гідів.

«Ukraїner. Країна зсередини»

Книга за мотивами першого кола масштабної експедиції Украї­ною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з манд­рівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною.

Кращі книги про подорожі: відео

Читайте і подорожуйте!