У Житомирській області спіймали вандалів, які намагалися вивезти понад 100 ящиків моху із заказника «Камінне село».  

Читайте такожУ центрі Луцька вкрали міні-скульптуру кликуна (фото)Про це повідомляє ТСН

Заказник ще називають «Українським Стоунхенджем».

Через вандалів особливість заказника, а це вкриті мохом величезні валуни, тепер облисіли. Аби камені знову обросли мохом, знадобляться сотні років.

«За нинішніх кліматичних умов нереально, щоб він швидко відновився. Звісно, завдано величезної шкоди геологічному заказнику», – зазначив краєзнавець Юрій Халімончук.

Зазначається, що чоловіків, які зривають пласти моху з  величезних каменів і вантажать їх у мікроавтобус, помітили туристи. Все це вони розповіли лісівникам, які вже разом із поліцією приїхали на місце.

Мікроавтобус був повністю  завантажений ящиками з мохом. При цьому затримані не захотіли пояснювати, для чого їм стільки моху.  Лісівники припускають, що його планували продати для ландшафтного дизайну.

Заказник «Камінне село»: довідка

  • «Камінне село» – це геологічний заказник місцевого значення. Розташований на схід від села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області. Являє собою скупчення великих валунів.
  • Загальна площа – 15 га. Розташований у лісовому масиві на території Замисловицького лісництва.
  • Існує декілька гіпотез виникнення заказника. Але Найчастіше оперують двома з них: або  валуни були принесені льодовиком 20 тисяч років тому, або валуни являють собою залишки підніжжя древніх повністю зниклих гір, оголені льодовиком від ґрунтових нашарувань.