У Москві презентували книгу «Россия и Украина. Дни затмнения» / фото Роман Цимбалюк

Втрати російської армії на Донбасі можна порівняти з кількістю загиблих військовослужбовців Збройних сил України, лише до Пскова за роки бойових дій привезли не менш як 200 загиблих.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це в Москві на презентації книги «Россия и Украина. Дни затмения» повідомили журналісти видання «Псковсковская губерния», яка практично єдина в Росії писала про безпосередню участь армії РФ у війні на сході України.

На презентації депутат Псковських обласних зборів Лев Шлосберг зазначив, що книжка - це збірник статей, які вийшли в газеті «Псковская губерния» про війну Росії проти України й охоплює події з 2014 по 2017 роки. Він наголосив, що у своєму вступі до книжки написав, що хотів би, щоб цього збірника не було.

Відео дня
фото Роман Цимбалюк

«У цій книзі дуже багато смерті, дуже багато крові. Ця книжка не дає відповіді на питання, що буде завтра, але дає змогу згадати перші чотири роки війни... Ми дуже сподіваємося, що ця книжка допоможе роздумам про те, що сталося. Без цього ми не зможемо знайти вихід із ситуації», - сказав Шлосберг.

Читайте такожРосійські окупанти вбили бійця ООС на Донбасі - самі понесли значні втрати

За його словами, місія книжки - встановлення в майбутньому миру між Росією й Україною.

Відповідаючи на запитання УНІАН, скільки, за оцінками редакції «Псковской губернии», загинуло російських військових на Донбасі, головний редактор газети Денис Камалягін зазначив, що точної інформації немає.

«Ми лічили тільки втрати, які були в Пскові, - це близько 200 осіб. У такій кількості «вантаж 200» прибув до Пскова», - сказав Камалягін.

фото Роман Цимбалюк

Він наголосив, що вся інформація з цього питання засекречена, а в псковській десантно-штурмовій дивізії скасували посаду прес-секретаря, й інформацію можна запитувати лише в Міноборони.

«Загалом цифри будуть зовсім іншого порядку. Я не можу назвати загальну цифру загиблих російських військових, але мені здається, що вона приблизно така сама, як і чисельність загиблих українських військових», - зазначив Камалягін.

На його думку, йдеться не лише про діючих військових, а й про «добровольців, зокрема і з Пскова».

Камалягін вважає, що байдужість російського суспільство до загибелі солдатів ЗС РФ пов'язана з політикою російських федеральних каналів, які цілеспрямовано уникають цих тем.

За його словами, жителі Пскова досі воюють на Донбасі.

Крім того, Шлосберг нагадав, що разом з групою російських юристів оскаржив аж до Верховного суду Росії засекречування даних втрат армії «в мирний час», але «російська Феміда стала на бік очільника РФ».

фото Роман Цимбалюк

«Ніхто не знає точної цифри загиблих росіян в Україні, буде зроблено все, щоб її якомога довше не дізналися. Ця цифра може виявитися вражаючою», - сказав Шлосберг.

У свою чергу редактор газети в 2014 році Світлана Прокоп'єва повідомила, що в Пскові на початку війни за кілька годин змінилося ставлення до редакції газети, оскільки багато хто був у стані шоку через публікації про участь російських військових у бойових дії на Донбасі.

«Наша редакція єдина в місті, яка повела себе як ЗМІ, - ми поїхали і зробили фотографії могил псковських десантників. Нам тоді говорили наші колеги, що це некрофілія, стрибання по могилах і піар на кістках», - сказала вона.

Планується, що презентація книги «Россия и Украина. Дни затмения» відбудеться найближчим часом у Києві. На даний момент книга видана накладом 1,5 тис. примірників.