24 березня, розпочне роботу контрольно-пропускний пункт в'їзду-виїзду «Золоте» в Луганській області / УНІАН

Українські прикордонники готові почати пропуск громадян та автомобілів у контрольно-пропускному пункті в'їзду-виїзду «Золоте» на Луганщині.

Читайте такожГеращенко анонсувала відкриття КПВВ Золоте на Донбасі

Про це командування Об’єднаних сил повідомляє у Facebook. «Відкриття КПВВ – це демонстрація намірів української сторони щодо безумовного виконання Мінських домовленостей, покращення гуманітарної ситуації поблизу лінії розмежування сторін», - наголошується у повідомленні.

Відео дня

Це сьомий за рахунком КПВВ на лінії зіткнення в районі проведення операції Об’єднаних сил. До цього часу у Луганській області функціонує єдиний КПВВ - «Станиця Луганська», через який лінію розмежування можна перетнути лише пішки.

«Руйнування проросійськими найманцями мосту через річку Сіверський Донець унеможливлює автомобільне сполучення з тимчасово окупованою територію та залишає хоч і ускладнений, але пішохідний рух. Важкі умови перетину лінії розмежування, коли люди змушені в спеку і мороз перебувати під відкритим небом та переміщуватись аварійною ділянкою зруйнованого мосту, викликало об’єктивну необхідність відкриття в межах Луганської області автомобільного КПВВ, який би значно розвантажив «Станицю Луганську», де щоденно лінію розмежування перетинають більше 11 тис. громадян», - зазначається у повідомленні.

Протягом 2016-2018 років українська влада неодноразово намагалась на всіх рівнях через міжнародні спостережні місії поновити питання відкриття КПВВ «Золоте», але окупаційна адміністрація РФ з незрозумілих причин постійно блокує початок роботи єдиного автомобільного гуманітарного дорожнього коридору на Луганщині.

Прикордонники Лисичанського загону зі складу Об’єднаних сил, які несуть службу у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Золоте», готові 24 березня цього року розпочати пропуск громадян через лінію розмежування. Зокрема, тут встановлено вісім модулів паспортного контролю, де обладнано 16 робочих місць з перевірки паспортних документів.

У свою чергу російські окупанти відмовились надати гарантії безпеки для відкриття завтра КПВВ «Золоте» на Луганщині. Про це українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє у Facebook.

Водночас українська сторона СЦКК звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з питання співпраці та отримання додаткових гарантій безпеки, дотримання режиму припинення вогню від російської окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях, а також забезпечення присутності дзеркальних патрулів СММ ОБСЄ у вказаному районі. Представники СММ ОБСЄ повідомили, окупаційна адміністрація не змогла надати гарантії безпеки, посилаючись на поточну безпекову ситуацію.

Як повідомляв УНІАН, Україна облаштувала КПВВ «Золоте» ще 31 березня 2016 року, але бойовики вже декілька разів зривали його відкриття.