REUTERS

Громадянина України, якого повернули в результаті обміну з російськими найманцями наприкінці 2019 року, підозрюють у катуваннях українських бійців та співпраці з бойовиками.

Про це повідомляє прес-служба Офісу Генпрокурора.

Читайте такожШтаб ООС назвав "найгарячішу" точку Донбасу у лютому

Відео дня

За версією слідства, громадянин під час перебування у тюрмі так званого «МДБ ДНР» в окупованому Донецьку добровільно вступив до вказаного незаконного збройного формування. Спільно з іншими його учасниками він застосовував фізичне насильство і катував своїх же співгромадян: цивільних осіб і полонених військовослужбовців Збройних Сил України, які утримувались у катівні.

Докази вчинення зазначеною особою особливо тяжких злочинів зібрано за результатами допитів потерпілих, звільнених з полону, в межах провадження за фактами вчинення бойовиками незаконних збройних формувань РФ жорстокого поводження та катування полонених українських військовослужбовців та цивільних громадян. Досудове розслідування у ньому здійснює СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Слідство триває. Проводяться процесуальні дії, спрямовані на встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних осіб.

Наразі вже встановлено понад 160 спеціально створених упродовж 2014-2020 років місць несвободи на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в яких протиправно утримувалось понад 3 тисячі осіб. У більшості випадків потерпілі утримувались у нелюдських умовах, до них застосовувались тортури та катування.