Енгельс атакували українські безпілотники/ РНБО України

Військовий експерт, колишній співробітник Служби безпеки України Іван Ступак, коментуючи удар по місту Енгельс у Росії, зауважив, що українські безпілотники "летять різними маршрутами". Про це він сказав в ефірі "КИЇВ24", відповідаючи на запитання щодо чергової атаки по російському Енгельсу.

"Я бачив інформацію про п’ять безпілотників. Начебто чотири було збито. Але щонайменше один прилетів. І саме росіяни підтверджують, що було влучання вже на землі. І, знову ж таки, не підтверджено, не верифіковано, але стверджують, що була повторна детонація", - зауважив Ступак.

За його словами, повторна детонація - це ознака, яка вказує, що приліт був вдалим та влучним. "Що не просто на якийсь порожній ангар або просто в поле. Тобто влучило кудись, де зберігалося щось. І тепер це щось вибухає повторно. Окрім самого безпілотника. Тобто попередньо обережно кажемо, що удар був влучним, і сподіваємося на продовження", - сказав військовий експерт.

Відео дня

Він нагадав, що такі удари по аеродромах потрібні тому, що це - стратегічна авіація та ракети, які летять по території України. "Чим менше носіїв - тим менше ракет. І чим далі вони змушені будуть відтягувати літаки, тим довше їм летіти, тим швидше зношуються ці деталі, ці літаки", - зазначив Ступак.

Водночас експерт зауважив, що це літаки "минулого століття, минулого тисячоліття". "На секундочку. Це 60-ті – 70-ті роки минулого тисячоліття, століття. Тому знос їх іде капітальний", - сказав він.

На запитання, у чому полягає складність планування таких операцій, адже це далеко від території України, Ступак підкреслив, що це "не робиться по прямій".

"Не можна прокреслити пряму лінію. Умовно: "А давай ми з Харківської області отам, 694 кілометри - якраз нам вистачає - давай, по прямій". Безпілотники летять різними маршрутами. Вони можуть залітати, як росіяни навіть свідчили, кажуть: "Та це не від України летять, вони залітають з нашого боку". Тобто вони роблять коло, вони облітають імовірні місця розташування систем протиповітряної оборони росіян, можливі або виявлені місця розташування РЕБ", - зазначив військовий експерт.

Крім того, необхідно, летіти або вкрай низько, або облітати певні фізичні перешкоди, а також враховувати необхідну кількість палива.

"Тобто це серйозна операція. Плюс, треба ж знати, куди ми цілимо. Аеродром же ж великий, це не просто якась будівля. Сьогодні літак стоїть, наприклад, в цьому куті, а за два дні він може стояти в іншому кінці аеродрому. Тобто треба знати конкретно, куди бити. Це велика робота", - пояснив Ступак.

Атака на Енгельс - що відомо

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 20 березня невідомі безпілотники атакували Енгельс Саратовської області Росії. Як пише кремлівське агентство "РИА Новости", у Саратовській області постраждалих та руйнувань інфраструктури, попередньо немає.

Прокремлівський канал SHOT зазначає, що над містом було чутно від двох до чотирьох гучних звуків вибухів. За словами очевидців, "тремтіли вікна в рамах".

Згодом джерела УНІАН підтвердили, що за цією атакою стоїть Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Планова робота ГУР. Цілі уражено. Результати уточнюються", - сказав співрозмовник.

Як повідомила "Українська правда" з посиланням на джерело в ГУР, атаку здійснили БПЛА "Лютий". 

Вас також можуть зацікавити новини: