Завод "Азовсталь" став прихистком для мирних жителів та українських бійців / фото полка "Азов"

Гурт Kalush Orchestra у фіналі Євробачення 2022 зі сцени звернулися до глядачів конкурсу з усього світу врятувати захисників Маріуполя, які перебувають на заводі "Азовсталь".

"Будь ласка, допоможіть Україні, Маріуполю! Допоможіть "Азовсталі"! Прямо зараз!" - закликав музичний колектив.

Після цього пошукові запити за словами "Азовсталь" та "Маріуполь" злетіли до небес. Люди шукають, що вони означають.

Відео дня

Тож УНІАН розповідає, чому Маріуполь став головною ціллю російських окупантів та як завод "Азовсталь" став останнім бастіоном міста.

Маріуполь - українське місто, яке Росія цілеспрямовано знищує

Із самого початку російського вторгнення Маріуполь став ціллю окупатів. Вони з некрофільською заповзятістю знищують мирне населення міста та бомблять житлові будинки й об'єкти. 

За попередніми даними, Росія вбила понад 20 тисяч мирного населення Маріуполя. Щоб приховати сліди таких злочинів, окупанти пригнали в місто мобільні крематорії й спалюють тіла вбитих.

Одним з найжахливіших злочинів РФ у Маріуполі стало бомбардування будівлі драмтеатру, де ховалося дуже багато мирних жителів. У березні повідомлялося, що у будівлі театру могли загинути близько 300 осіб.  Нову кількість загиблих в результаті власного розслідування з’ясувало Associated Press - вони назвали цифру 600.

Після щоденних бомбардувань міста Російською Федерацією (за день на Маріуполь вона скидає від 50 до 100 авіабомб) останнім прихистком для багатьох цивільних та захисників Маріуполя, які залишилися практично без води, їжі та ліків й належної меддопомоги, став завод "Азовсталь".

Чому РФ хоче захопити Маріуполь

Окупантам критично важливо захопити Маріуполь одразу з кількох причин:

  • Місто може забезпечити сухопутний коридор між Росією та окупованим Кримом, що вкрай важливо для окупантів.
  • Маріуполь - ключовий центр експорту зерна та сталі, тому його захоплення буде ударом по українській економіці.
  • Місто захищає полк "Азов", якого росіяни брехливо називають "нацистами", тому перемога над ними дасть привід російській пропаганді говорити про успішну "денацифікацію".
  • Окупація міста може підвищити бойовий дух російської армії, яка зазнає шалених втрат та сильно деморалізована.

"Азовсталь" - символ нескореності Маріуполя та її захисників

Захисники Маріуполя, серед яких і бійці полку "Азов", заблоковані російськими військами на території заводу "Азовсталь" вже близько двох місяців. Повідомляється, що серед них понад 600 поранених. Бійці неодноразово просили застосувати щодо них процедуру екстракції (вивезення у безпечну зону).

Нещодавно вдалося евакуювати мирних жителів із заводу "Азовсталь", які знайшли там прихисток. 7 травня віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що усіх жінок, дітей та людей похилого віку з "Азовсталі" у Маріуполі евакуйовано. За її словами, цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Як повідомляв Зеленський, для порятунку українських військових, які перебувають на "Азовсталі", залучені впливові посередники і держави. У Генштабі ЗСУ стверджують, що операція з деблокування заводу потребуватиме значних зусиль і великої кількості військ.

11 травня віце-прем'єр Верещук заявила, що на території "Азовсталі" можуть перебувати ще близько тисячі бійців, половина з них важкопоранені.

14 травня вона повідомила, що зараз ведуться переговори про звільнення 60 важкопоранених.

Захисники Маріуполя не планують здаватися, як вимагає Росія, вони виконують наказ та обороняють місто. У соцмережах активно щодо бійців полку "гуляє" фраза: "Азов" - сталь". З цим складно не погодитися.

Чому завод "Азовсталь" став прихистком для бійців Маріуполя та жителів

"Азовсталь" - це металургійний гігант з майже 100-річною історією. Комплекс розташований між річкою Кальміус з одного боку та берегом Азовського моря – з іншого. Завод має свій власний вантажний порт та надійну систему підземних комунікацій.

Оскільки окупанти один за одним руйнували будинки маріупольців, люди переходили з одного укриття до іншого, уцілілого. Та дуже багато було зруйновано, тож прихистком став завод "Азовсталь".

Керівництво заводу повідомило, що п'ять бомбосховищ на території підприємства здатні витримати пряме влучання ядерного боєзаряду. Про це заявив генеральний директор ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" Енвер Цкітішвілі.

За його словами, мінімальна товщина між поверхнею землі і стелею підземних тунелів становить 8 м. Але це комунікаційні тунелі, які є переходами між різними бункерами, а самі бомбосховища розташовані глибше.

Співробітники заводу напередодні вторгнення Росії в Україну створили дуже великі запаси питної води і продовольства в бункерах, що дозволяє тривале проживання в них. Це допомогло захисникам Маріуполя і цивільним вистояти під прямими бомбардуваннями російських окупантів.

РФ щодня атакує завод "Азовсталь" у Маріуполі, 15 травня вже застосувала уперше там фосфорні бомби, та вибити захисників у неї не виходить. Наші бійці мужньо тримаються.

Й наостанок: погляньте, в яких умовах перебувають поранені захисники Маріуполя на території "Азовсталі". Ми віримо в те, що їх вдасться врятувати!

Вас також можуть зацікавити новини: