На Петропавловку у Росії впала ракета / колаж УНІАН, скриншот

Причиною падіння ракети у російському селі Петропавловка у Воронезькій області стало, за інформацією від місцевої російської влади, "аварійне сходження авіаційного боєприпасу".

Якого саме не повідомляється, але цілком можливо зробити припущення на основі публічних даних від Повітряних сил України, пише видання Діфенс Експрес.

Зокрема Ту-95МС з ракетами Х-101 та Х-555 прямували до свого традиційного пускового району у Каспійському морі. Тобто навряд з одного з них могла відвалитися ракета, бо Петропавловка знаходиться лише у 75 км від кордону з Україною, й сенсу наближатися на таку відстань Ту-95МС просто не було.

Відео дня

Також відомо про застосування ворогом ракет Х-47 "Кинжал" з МиГ-31К. Але Повітряні сили України повідомляли, про проходження цих ракет через Сумську область у напрямі Києва. Тобто ці літаки також навряд пролітали над Воронезькою областю взагалі, а, скоріш за все, здійснили запуск з повітряного простору Рязанської або Тульської областей. 

Окрім далекобійних ракет ворог також у сьогоднішній атаці використав протирадіолокаційні Х-31П з літаків Су-35. Цілком можливо, що вони пролітали над цим селом у Воронезькій області, а одна ракета відвалилась. Ця ракета має 90-кг уламково-фугасну бойову частину.

Але зрештою залишається й варіант того, що на Петропавловку у РФ впала ракета, яка не відвалилась, а просто впала на своїй маршовій ділянці. Й мова йде про Х-101 чи Х-555, яка або збилась з курсу, або впала на маршруті польоту. Вага бойової частини Х-555 оцінюється у 400 кг, що більше відповідає наслідкам вибуху.

Також Повітряними силами було повідомлено що група ракет, скоріш за все, малось на увазі крилатих, заходить з півночі Полтавської області, що в цілому дає можливість припустити, що їх маршрут міг проходити до цього й через Воронезьку область РФ.

А причина чому у РФ заявили про "аварійне сходження" боєприпаса пояснюється тим, що у їхній парадигмі це єдине дозволене пояснення, чому це взагалі могло статися. Бо так цілком можуть бути "винуватий" екіпаж чи технічний персонал, а не російська техніка.

Падіння ракети у Воронезькій області - деталі

Губернатор Воронезької області Гусєв заявив, що сьогодні зафіксовано аварійне сходження боєприпасу в Острогозькому районі. "Обійшлося без постраждалих, але руйнування зафіксовано, попередньо, у семи домоволодіннях. У них можуть бути пошкоджені скло та покрівля, стіни... Мешканців кількох вулиць селища Петропавлівка перевозять до пунктів тимчасового розміщення", - повідомив він.

У міноборони РФ заявили, що снаряд впав під час виконання польоту літака ВКС. Наразі проводиться розслідування обставин події.

Вас також можуть зацікавити новини: