false

Бахмут має для окупантів сакральне значення, тому для них вкрай важливо продемонструвати хоч якусь "перемогу". Втім, українські сили утримують дуже важливу позицію на околицях Бахмута.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL повідомив екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко. За його словами, ситуацію в Бахмуті необхідно коментувати, роздивши військово-політичну й морально-психологічну оцінку ситуації.

Військова ситуація полягає в тому, що "вагнерівці" мають значні втрати у Бахмуті. Їхніх сил не вистачало для того, щоб і воювати в середині міста, й утримувати позиції на флангах. Генерал зауважує, що саме тому найманці залишили лаври "переможців" собі, а фланги Бахмута віддали регулярним частинам збройних сил РФ. 

Відео дня

"Наші Сили оборони врахували зміни цих обставин і, продовжуючи вести важкі бої всередині міста, проводять контратаки та наступальні дії на флангах. Цим вони створюють певну загрозу для всього того, що розташоване всередині міста. Це визнає і противник. Важливо те, що українська армія просунулась уперед і зайняла певні висоти на флангах та отримала можливість вогневої дії. Це означає, що з військової точки зору, попри те, що противник зайняв більшу частину міста, він не має перспектив просування вперед на Костянтинівку, Часів Яр, Краматорськ і Слов'янськ. Це дуже важливо. Ця позиція залишається за нами", - зазначив генерал.

На думку Романенка, для оточення Бахмута українському угрупуванню потрібні додаткові сили та боєприпаси. Йти в лоб - не варіант для ЗСУ. Необхідно розглядати й реалізовувати асиметричні дії. Генерал прорахував, що потрібно ще близько п'яти бригад.

На запитання, чи може ворог стерти Бахмут з лиця землі масованими бомбардуваннями, генерал зауважив, що міста майже не існує вже. 

"Фактично там мало що залишилося з погляду міста. Свого часу вони так само вчиняли в Попасній, Рубіжному тощо. Не знаю, чи є сенс їм підривати Бахмут. У них уже сили не ті. Вони це розуміють і намагаються створювати резерви живої сили. Є дані, що противник напередодні нашого наступу сформував корпус, три дивізії та полк морської піхоти. Вони виводять у резерв високоточні ракети, випуск яких збільшили на третину з початку вторгнення. Але мають дуже великі витрати цих ракет. Тому так чи інакше вони заощаджуватимуть, щоб було чим впливати на проведення нами операції. Отже, зараз недоцільно з військової точки зору витрачати ресурси, але у противника можуть бути свої погляди", - зазначив генерал.

Битва за Бахмут - останні новини

20 травня Євген Пригожин заявив, що його найманці "захопили" Бахмут. В ЗСУ переконують, що у місті тривають бої.

Згодом ватажок "Вагнера" Пригожин заявив, що "вагнерівці" будуть в місті до 25 травня, після чого вийдуть. Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, угруповання ПВК "Вагнер" по суті було розбито на Бахмутському напрямку.

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що попри заяви ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про вихід з Бахмута 25 травня, "вагнерівці" піти не зможуть. Їм не дадуть вийти з міста через конфлікт Пригожина з російським військовим керівництвом.

Вас також можуть зацікавити новини: