На думку Вовка, загроза вторгнення РФ актуальна для півдня і сходу України / фото REUTERS

Росія, як і раніше, не відмовилася від ідеї нового вторгнення на територію України - під його загрозою перебувають вісім південних і східних областей. Водночас наявність військ РФ у Білорусі зараз для України загрози не несе.

Таку думку висловив екс-голова Слідчого управління СБУ, генерал-майор Василь Вовк в ефірі телеканалу "Україна 24".

Росію, на думку Вовка, сьогодні не цікавлять інші регіони, крім південного сходу.

Відео дня

"Її не цікавлять ні Волинська, ні Рівненська область - це йти проти Західної України, ні Київська - це, вважай, замах на столицю, на всю Україну", - заявив генерал.

І додав: У Кремлі все ще пам'ятають про так званий план "Новоросія", який передбачає окупацію відразу восьми областей. За його словами, він не був реалізований завдяки тому, що Україна в 2014 році відстояла Харків, Дніпро та Одесу.

Читайте такожУ партії Путіна зробили гучну заяву щодо частки окупованого Донбасу (відео)

"Це три кити цього плану, три умовних столиці. Вони від цього плану не відмовилися. Якщо наші відносини будуть на тому ж поганому рівні, який є сьогодні, не буде нічого робитися за Мінськими угодами - спроба їх виконувати, або переписання, тому що ми розуміємо, які загрози очікують Україну при їх виконанні також - то можете бути впевнені, ми маємо реальну загрозу через рік-два вторгнення російських військ саме в ці вісім областей - Харківська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська та Одеська. Ми залишаємося без морів", - зазначив він.

Загроза нової агресії РФ

Раніше подібний сценарій дій РФ допускав Міхеїл Саакашвілі. За його словами, президент РФ Путін може висадити десант на півдні України або ж захопити острів Зміїний для подальшого розміщення там ракет. 

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що імовірність повноцінної війни з Росією існує, але це буде її найбільша помилка.

Після цього в Держдумі РФ назвали умову для "повноцінної війни" з Україною.