Україна використовувала GLSDB / скріншот

Плануючі бомби GLSDB з дальністю ураження 150 км можуть допомогти ЗСУ компенсувати гостру нестачу 155-міліметрових снарядів, але далеко не повністю, пише Forbes, аналізуючи перше застосування Україною інноваційної зброї.

Зазначається, що оскільки республіканці блокують американську допомогу Україні, українські батареї випускають всього кілька тисяч снарядів на день, що, можливо, становить п'яту частину від того, що випускають російські батареї.

"Києву пощастило, що адміністрація президента США Джо Байдена заплатила американській оборонній фірмі Boeing і її партнеру, шведській компанії Saab, за розробку GLSDB для України рік тому, перш ніж республіканці почали використовувати свою незначну більшість в Палаті представників США", - зазначає видання.

Відео дня

Контракт GLSDB коштував 33 мільйони доларів. Одна GLSDB - крилата плануюча бомба GBU-39, прикріплена до зайвого ракетного двигуна M26 - коштує 40 тисяч доларів.

"Україна може отримати багато сотень GLSDB. За умови, звичайно, що Boeing і Saab не витратять більшу частину з цих 33 мільйонів доларів на розробку", - акцентує Forbes.

Разом з тим вказується, що снаряди для артилерії як і раніше вкрай необхідні Україні.

"Артилерія щодня знищує бойові сили на великій території поблизу лінії фронту. Боєприпаси глибокого удару, такі як GLSDB, призначені для точкових рейдів, спрямованих на базову інфраструктуру механізованої війни. Мережі постачання і управління, які підтримують та направляють бойові сили", - йдеться в публікації.

У Forbes вважають, що масованих ударів GLSDB не буде:

"Можливо, українці запустили кілька своїх GLSDB по російських ракетних установках всього в декількох кілометрах від лінії фронту. Але не чекайте великої кількості ударів плануючими бомбами малої дальності. Зброя не для цього. Поява GLSDB насправді не вирішує артилерійську проблему України, яка загострюється".

Україна вперше застосувала новітню бомбу GLSDB

Як писав УНІАН росіяни показали відео, на якому нібито присутні уламки інноваційної зброї GLSDB. За даними російської сторони, боєприпас застосували 13 лютого по цілі, яка знаходилася біля міста Кремінна, що в Луганській області.

Вас також можуть зацікавити новини: