Кадиров відправив нову партію своїх воїнів на війну в Україну / фото REUTERS

Беззмінний лідер Чеченської республіки Рамзан Кадиров знову зібрав загін бойовиків для відправки на війну в Україну. Добровольці, за його словами, будуть "відстоювати інтереси багатонаціонального суспільства".

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, новий підрозділ "добровольців" пройшов спеціальний курс підготовки з інструкторами російського університету спецназу і готовий йти в бій. На відео помітно, що автобуси, на яких привезли найманців, а також елементи їхньої військової форми прикрашені рашистською символікою.

Нібито добровільно вирушити на війну вирішили кілька сотень найманців, які повинні посилити російські війська.

"Чи добровільно йдуть чеченські воїни? Я думаю, що вони розуміють необхідність участі, яку їм декларує Кадиров, і йдуть за своїм ватажком. Хочуть вони цього чи ні? Напевно, вони хочуть-не хочуть, але зобов'язані це робити, тому що є членами чеченського народу", - говорить військовий експерт Михайло Притула. Він заявляє, що чеченським найманцям платять зарплату в повному обсязі.

Ще з початку війни армію Кадирова одразу прозвали ТікТок-батальйоном. У більшості випадків вони не воювали, а просто знімали відео. Мабуть, нові загони добровольців мають такі ж завдання - більше видимості, більше шуму, менше реальних бойових дій.

"Це явно не їхня війна. І вони прекрасно розуміють, що вони просто чекають часу, коли кремлівський режим впаде, і вони будуть мати більшу свободу дій", - говорить військовий експерт. 

Експерти сходяться на думці, що Кадиров тримає РФ у такому положенні, щоб вона продовжувала платити данину Чеченській Республіці. Вся його гра саме в підтримці такого іміджу. А за необхідності, зазначають журналісти, Рамзан може навіть стати президентом Росії. Тобто недооцінювати його не можна.

Раніше журналісти проекту FreeДом проаналізували найпопулярніші акаунти, які ведуть кадирівські найманці, найпопулярніші сцени, щоб довести, що вони зовсім не воїни, а все, що вони роблять, - постановкою.

Вас також можуть зацікавити новини: