Богдан Долінце пояснив, як винищувачі F-16 вплинуть на відкриття повітряного простору України / колаж УНІАН, фото УНІАН

У разі появи винищувачів F-16, ймовірність відкриття українського авіаційного простору зростає, заявив авіаційний експерт, член Громадської ради Державної авіаційної служби Богдан Долінце.

В інтерв’ю УНІАН він зазначив, що літаки F-16 можуть бути частиною єдиної системи протиповітряної оборони України:

"Задача літаків F-16 – закривати весь інший простір між зонами, які вже прикриті засобами ППО. Ці літаки можуть досить швидко переміщатися з одного регіону в інший".

Відео дня

Але, за словами експерта, винищувачі F-16 можуть збивати лише ворожі дрони та крилаті ракети, тобто дозвукові засоби ураження.

"Навряд чи F-16 зможуть бути ефективними саме проти надзвукових або балістичних засобів - якщо ми говоримо про умовні Х-22, Onyx та навіть ракети "Іскандер" або "Кинджал". Поки що тільки Patriot підтвердив можливість їх збивати з досить високою ймовірністю", - звернув увагу Долінце.

Експерт підкреслив, що у разі появи винищувачів F-16, ймовірність відкриття українського авіаційного простору зростає тільки через те, що наявність таких засобів зменшує кількість зброї і засобів ураження, яку Російська Федерація може ефективно використовувати проти авіаційної інфраструктури на заході України: 

"Але, при цьому, все одно залишаються види озброєнь, які ці винищувачі не зможуть знищувати".

Богдан Долінце переконаний, що загальна картина рівня безпеки польотів зростає, але сказати, чи буде цього достатньо для хоча б часткового відкриття аеропортів, зараз складно.

"Цей аналіз має провести державна авіаційна служба і відповідні структурні підрозділи Збройних сил, які відповідають за безпеку повітряного простору", - сказав він, і додав, що мова виключно про можливість відкриття українського повітряного простору для українських компаній.

"Тобто, це, умовно кажучи, може стосуватися тільки компанії Air Ocean Airlines, яка зареєстрована в Україні, за умови, що вона домовиться зі страховиками, які покриватимуть ці ризики", - підсумував авіаційний експерт.

Відновлення авіасполучення в Україні

Раніше УНІАН повідомляв, що президент України Володимир Зеленський розповів, що наблизить повернення цивільної авіації в українське небо.

Президент зауважив, що "справжня міцність є лише у тих держав, які вміють захищати власне небо, шанують власну авіацію".

"Зараз, цього року, Україна має зробити всю необхідну роботу, щоб у нашому небі зʼявились F-16. І це стане новим рівнем української військової авіації. І це наблизить повернення цивільної авіації в українське небо, бо наблизить перемогу і дасть Україні більше безпеки", - сказав Зеленський.

Вас також можуть зацікавити новини: