Російські війська використовують застаріле озброєння / фото wikimedia.org

Російські війська, дислоковані в Україні, використовують застаріле озброєння. Поки Україна закликає західних партнерів надати більше зброї та боєприпасів, аналогічні заклики лунають від прихильників війни в Росії до своїх лідерів.

Видання Newsweek пише, що зображення імперських російських кулеметів і "куцих гвинтівок часів Першої світової війни" викликали відповідну реакцію прихильників російського вторгнення в Україну.

"Коли військам нічого видати, вони отримують застарілу зброю", - йдеться в Telegram-каналі проросійських солдатів і блогерів, які стверджують, що вони воювали проти України протягом десяти років. "Ми спостерігаємо наростаючу кризу, коли російські війська не можуть отримати доступ до запасних частин".

Відео дня

Російські війська використовують застаріле озброєння, в тому числі кулемет Дегтярьова часів Першої світової війни, який "безнадійно застарів" до початку Другої світової війни, і кулемет "Максим", винайдений в 1884 році, заявив на початку місяця відомий промосковський військовий аналітик Ростислав Мокренко.

"Ми отримали кілька відгуків від наших бійців, які сказали, що отримали їх для виконання бойових завдань", - написав у Telegram російський блогер Топаз. "Ви не можете бути серйозними, хлопці. Під час повстанських воєн (йдеться про вторгнення РФ на український Донбас – УНІАН) ми із задоволенням стріляли з протитанкових рушниць ПТРД зразка 1940 року, гвинтівок Мосіна-Наганта зразка 1890 року і самозарядних карабінів СКС. Але зараз інші часи, і нестача кулеметів являє собою реальну проблему, яку потрібно вирішувати".

Майже два роки війни на території України принесли великі людські жертви, а також знищили величезну кількість зброї, в тому числі стрілецької. Обидві сторони використовували стару зброю, але вік не завжди означає зниження її ефективності.

"Деякі види зброї можуть використовуватися дуже довго, оскільки вони виконують незмінну функцію", - говорить Семюел Бендетт з американського аналітичного центру Center for Naval Analyses. "Зброя, створена багато десятиліть тому, "як і раніше актуальна", тому що основоположні принципи і тактика ведення війни не змінилися".

"Автомату АК-47 вже майже 70 років, і він мало змінився", - додав Бендетт. "Незмінними залишилися і прості пістолети-кулемети, наприклад, M2 Browning, який використовується досі".

За його словами, саме тому основний бойовий танк Т-55, розроблений відразу після Другої світової війни, досі використовується в бою.

На початку цього року українські військові заявили, що одному з їхніх військовослужбовців вдалося перехопити російську крилату ракету за допомогою M2 Browning. Україна також активно використовує великокаліберні кулемети, намагаючись збити безпілотники-камікадзе "Шахед" іранської розробки, які часто запускає Росія.

Надходять повідомлення про те, що Росія витягує з музеїв або сховищ бойові танки для використання в Україні, в тому числі Т-55.

У липні Міністерство оборони Великобританії припустило, що російські екіпажі встановлювали на танки саморобні вибухові пристрої, перш ніж евакуюватися, і направити танк до мети.

А за даними розвідки, отриманими з відкритих джерел, Росія використовувала вантажівки, випущені до Другої світової війни, в ході триваючого вже довгий час наступу на Авдіївку.

Зброя Росії - що є в окупантів 

Україна знищила п'яту частину Чорноморського флоту РФ. Навесні 2022 року він налічував 73 кораблі. Україна знищила 13 суден, а після поразки ракетного катера "Івановець" втрати РФ становлять 20%.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко вважає, що орієнтовні терміни використання всього наявного на військових складах РФ складають два роки. 

Вас також можуть зацікавити новини: