Україна може отримати для стримування російської агресії німецький БМП Marder / Bundeswehr / Facebook

Німецький оборонний гігант Rheinmetall та урядова коаліція парламенту дійшла згоди про постачання Збройним Силам України важку бронетехніку, включно з танками Leopard 1 та БМП Marder.

УНІАН вже публікував матеріал присвячений Leopard 1 і тепер черга дійшла до бойової машини піхоти Marder. Тим паче що ця БМП нерозривно пов'язана з танком та створювались щоб діяти в одному строю разом із Leopard 1. Тобто, щоб ні в кого не було ілюзій, Marder - це машина, яка була розроблена у 60-х роках, а перший серійний зразок з’явився у 1971 році.

Звичайно з цього часу Marder пройшов численні модернізації, наймасовішою із сучасних є 1A3, яку машини пройшли у 90-х роках. І він досі не просто залишається на озброєнні Бундесверу, а й є його наймасовішою бойовою машиною піхоти. Хоча поступово і замінюється на значно сучаснішу Puma.

Можливості Marder

Найхарактернішою рисою Marder з моменту створення був захист. Бо машина створювалась виходячи з того, що десант з 6-7 осіб та всі 3 члени екіпажу мають бути максимально захищені.

І якщо з самого початку лобова частина корпуса німецької БМП вже була здатна витримати все включно до 20-мм. То у Marder 1A3 цей показник доведений до 30-мм, тобто від вогню автоматичних гармат всіх російських БМП, БТР та БМД. Щодо бортової та навіть кормової броні то мова йде про 14,5-мм, що дорівнює захисту від вогню  танкового кулемета КПВТ.

Звісно це вплинуло на вагу, Marder 1A3 важить 33,5 тонни. Це компенсується потужним 600-сильним дизелем від Mercedes-Benz, який забезпечує питому потужність на рівні 18 к.с/т. та максимальну швидкість до 65 км/год.

Але головна особливість - у високій швидкості заднього ходу, яка забезпечується двома задніми передачами. У випадку потреби це дозволяє максимально швидко вийти з бою не підставляючи корму.

Головне озброєння Marder - 20-мм автоматична гармата Rheinmetall Mk 20 RH-202, яка забезпечує початкову швидкість снаряду до 1100 м/с та ефективну дальність стрільби до 2-2,5 км. І хоча вона має високий темп вогню - 800-1000 пострілів за хвилину, на практиці німецькі військові стріляють з гармати лише короткими чергами й з місця. Причина - у гармати немає стабілізатора.

За виключенням цього система управління вогнем і досі залишається на доволі високому рівні. Вона включає денний та нічний режим, як у командира, так і у навідника, лазерний далекомір та балістичний обчислювач.

Також у розпорядженні екіпажу є протитанковий ракетний комплекс Milan, один з найпопулярніших у світі ПТРК створений у 70-х роках. Він також пройшов ряд модернізацій, остання з яких забезпечує дальність стрільби до 3 км та пробиття тандемною частиною 1000 мм броні, ігноруючи динамічний захист.

У якості допоміжного стрілецького озброєння - відомий кулемет MG-3.

БМП Marder / Bundeswehr / Facebook

Характеристики Marder 1A3

  • Вага: 33,5 тонн
  • Екіпаж: 3 осіб
  • Десант: 6-7 чоловік
  • Двигун: 600 к. с.
  • Питома потужність: 18 к. с/т.
  • Калібр автоматичної гармати: 20 мм
  • Максимальна швидкість: 65 км / год

Плюси і мінуси Marder

Кожна бойова машина має свої плюси та мінуси. Звісно, німецький БМП - не виключення. Головний та беззаперечний плюс Marder 1A3 - це рівень захисту, до якого інші БМП почали наближатися лише у 2000-х роках. А для машин РФ він і досі недосяжний.

Але Marder не може долати водні перешкоди впалав, принаймні без копіткої підготовки та встановлення додаткових поплавців. Хоча амфібійність взагалі залишилось рисою тільки радянських та російських БМП. Всі інші країни - обирають броню.

Однозначно слабким місцем Marder можливо вважати 20-мм нестабілізовану гармату, яка до того ж має  специфічний боєприпас, бо у НАТО основним калібром автоматичних гармат можливо вважати 25-мм.

Хоча, справедливо треба зазначити, що бронепробиття цієї зброї вистачить для знищення всіх БТР, БМД та БМП армії РФ у всіх проекціях та на всіх реалістичних дистанціях бою. Єдине виключення - найновіша російська БМП-3 де питання пробиття лобової броні може залежати від дальності. Також треба враховувати доволі досконалі та потужні приціли та інші складові системи управління вогнем, які забезпечують снайперський вогонь з місця.

БМП Marder / Bundeswehr / Facebook

Є питання до ПТРК Milan, який має наведення за дротами, що унеможливлює стрільбу на ходу. Більше того, для пуску командир має вилізти з люка та здійснити пуск з самої пускової. Водночас це класичне рішення для машин 70-х років, які також масово зустрічаються і в армії РФ.

БМП Marder / Rheinmetall Defence

Таким чином залишається лише питання: яка ціна Marder від Rheinmetall. Звісно це буде на 900 тисяч марок за одну машину, як для Бундесверу в 1970 році. Але точно не 8,7 млн євро, які Угорщина витратить на кожну з 229 футуристичних БМП Lynx KF41 найновішого покоління від того ж Rheinmetall, відповідно контракта за 2020 рік.