Гелікоптер Мі-17 / US Army

У межі одного з пакетів військової допомоги Україні від США входить 11 вертольотів Мі-17. Перші з цих машин вже у ЗСУ та допомагають боронити українську землю.

Що важливіше, одразу після передачі машин українські вертолітники можуть їх використовувати, а не проходити навчання, бо насправді Мі-17 - це експортна назва добре відомого Мі-8. Саме під такою назвою ці вертольоти продаються "Рособоронекспортом". І фактично Україна отримала машини, зроблені саме у РФ.

Як Мі-17 потрапили в Україну

Шлях Мі-17 до України виявився більш ніж закрученим і починається він у 2011 році, коли США формують армію Афганістану після 10 років війни. Для цього вони закуповують для них Мі-17.

Відео дня

Причин для вибору саме цього вертольоту було декілька. По-перше, ця машина добре знайома афганцям ще з часів СРСР. По-друге, обслуговування Мі-17 простіше ніж американських машин, наприклад, тих самих UH-60 які, до речі, все ж таки потім почали передавати. Також існує твердження, що Мі-17 краще пристосований до жаркого клімату та високогір'я завдяки двигунам ТВ3-117 від українського "Мотор Січ".  

Гелікоптер Мі-17 / US Army

У будь-якому випадку США обирає саме Мі-17 та закуповує їх у РФ, підписавши контракт майже на мільярд доларів за 63 вертольоти із додатковим обладнанням та послугами. Звісно, з 2014 року контракт розривається, а ремонтувати ці вертольоти, попри всі крики Кремля, починає Україна.

У 2021 році США виходить з Афганістану, що призводить до краху світської країни, армія якої не змогла протистояти "Талібану" та сколапсувала за два тижні. Частина військових просто втекла через північний кордон. А ось пілоти мали більші можливостей і тому перелетіли хто куди. Зокрема так і зробили пілоти Мі-17, які перегнали ці вертольоти у сусідні країни. Як мінімум достовірно відомо про перегін певної кількості Мі-17 в Узбекистан.

Гелікоптер Мі-17 / US Army

Особливості Мі-17 для України

Тобто Мі-17, які передаються Україні - російсько-американсько-афганські. Але це аж ніяк не впливає на їх експлуатаційні можливості. Більше того, деякі Мі-17 для армії Афганістану були оснащені доволі корисним додатковим оснащенням.

Зокрема засобами протидії переносним зенітним ракетним комплексам, додатковим бронюванням та системами польоту у ночі. Також деякі афганські Мі-17 були оснащені зручнішою рампою замість звичних дверей.

Гелікоптер Мі-17 / US Army

Також вкрай важливо те, що ці машини більш ніж знайомі нашим пілотам та технікам, під них вже існує матеріально-технічна та логістична база. Тобто ЗСУ можуть їх одразу використовувати за призначенням, що вкрай важливо сьогодення.

До того ж Мі-17 виконують не тільки транспортні, а й вогневі задачі. Зокрема вони можуть використовувати некеровані реактивні снаряди.

Характеристики Мі-17

  • Максимальна злітна вага: 13 000 кг
  • Максимальне корисне навантаження: 4 000 кг
  • Максимальна швидкість: 250 км / год
  • Дальність польоту з додатковим внутрішнім паливним баком: 650 км
  • Практична стеля: 6 000 м
  • Кількість десантників: 36 осіб