На думку експерта, така мобілізація в Україні не потрібна / фото ua.depositphotos.com

Колишній командир роти батальйону "Айдар", військовий аналітик Євген Дикий заявив, що ідея мобілізації жінок належить одній народній депутатці і більше ніким не підтримується. Цю пропозицію навіть формально не внесли до парламенту.

"Жінки, які мають бажання служити добровільно, мають наразі таку можливість, і це прекрасно. Жінки – лікарки є військовозобов’язаними з давніх часів, і це ніхто не змінював в жодну сторону", - пише він у Facebook.

На думку екс-командира роти, користі від мобілізації жінок буде дуже мало, а от шкоlа - колосальна.

Відео дня

"Психічний стан наших захисників, яким замість спокою за свої родини доведеться переживати за мобілізованих жінок, та за дітей які раптом лишились не лише без тата, але і без мами, я навіть не хочу собі уявляти", - пояснює Дикий.

Він також прокоментував приклад Ізраїля, про який багато кажуть, обговорюючи мобілізацію жінок. За словами експерта, ця система призову існує вже кілька поколінь і дівчат до цього готують ще з молодшою школи.

"Можливо, ми в майбутньому також до цього прийдемо, чом би й ні. Це питання до обговорення після перемоги. Але цю війну нам ще треба відвоювати за класичними гендерно-нерівними шаблонами, саме з таким консервативним розподілом гендерних ролей, як був у наших дідусів та бабусь під час світових війн. Ну а дівчата, які відчувають себе амазонками-косачками, вже давно добровільно в пікселі, і часто дають сто очків вперед більшості хлопців і від жодної з них я пропозиції жіночої мобілізації не чув", - підсумував Дикий.

Мобілізація жінок в Україні 

Раніше народний депутат Мар'яна Безугла заявила, що готується законопроект, згідно з яким зміниться мобілізація. Зокрема, може початись призов жінок.

Нещодавно у Сухопутних військах заявили, що на даний момент в ЗСУ є багато професій для жінок, проте мобілізують їх тільки за особистим бажанням. Жінки-медики завжди були військовозобов'язаними.

Водночас президент Володимир Зеленський категорично заявив, що не підпише закон у разі його прийняття Верховною Радою, якщо там буде передбачена мобілізація жінок.

Вас також можуть зацікавити новини: