Командир бригади "Холодний Яр" Павло Паліса згадав про оборону Бахмута та успіхи його бригади / скриншот

Військовий Павло Паліса "Хантер" в кінці січня 2023 року отримав підвищення та став командиром легендарної бригади 93-ї ОМБР "Холодний Яр". До цього командири бригади зазвичай ставали генералами та командувачами більш високого та стратегічного рівня, проте "Хантера" таке підвищення привело в саме пекло, в місто Бахмут. Про оборону міста та свою службу в ЗСУ він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Відомо, що вибухи у Бахмуті були кожні 2-3 хвилини, а ворожі атаки налічували по кілька десятків кожного дня.

"В січні мені здавалося, що ми протримаємося до кінця місяця", - розповідав комбриг.

Відео дня

Проте насправді українським воїнам вдалося протримати оборону в місті довше, а саме ще чотири місяці, до кінця травня. Саме в цей час ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин посилав сотні російських ув'язнених на м'ясні штурми та накривав місто артилерією. 

"Іноді у нас сам штаб трясло від вибухів поруч", - згадав Паліса.

За його словами, вперше він побував у Бахмуті у 2014 році та пам'ятає, яким було красивим це місто.

"Вперше я побував у Бахмуті в 2014 році і досі пам'ятаю, яке це було красиве місто. Зовсім не депресивне. Тепер воно зруйноване вщент. Зараз боротьба ведеться за кожну багатоповерхівку, а іноді - за кожен під'їзд", - говорив Паліса в одному з інтерв'ю в серпні 2023 року.

Коли у Хантера запитали, що було найскладнішим під час оборони Бахмута, він відповів:

"Якщо доживу до кінця війни, якось напишу про це книгу".

Також військовий розповів про офіцерів та солдатів "Холодного Яру". Відомо, що сім загиблих захисників отримали звання "Герой України" посмертно, ще троє Героїв перебувають на фронті. Один з офіцерів бригади на псевдо "Бостон" лише за 2023 рік підбив 18 ворожих танків. 

За словами Паліси, назва "Холодний Яр" заохочує новобранців. До прикладу, аеророзвідник з позивним "Стус", який корегує вогонь артилерії, приєднався до бригади добровольцем і свідомо обрав саме її. Ще до початку повномасштабного вторгнення його друг Роман Ратушний порадив йому прочитати книгу "Холодний Яр", яка є історико-документальним романом Юрія Горліса-Горського про боротьбу українців у 1918–1922 роках у Холодноярській Республіці.

Крім того, Хантер згадав і про зразковий штурм, а саме захоплення позицій "вагнерівців" в кінці лютого 2023 року в районі Маріупольського кладовища, що на південних околицях Бахмута. В цю атаку воїнів повів ротний на позивний "Черепаха". 

"Дві невеличкі штурмові групи по шість бійців кожна за рахунок якісної підготовки та раптової атаки вибили значно переважаючих росіян. Біля тих окопів все було всіяно трупами росіян, їхні обморожені тіла хлопці складали на бруствер", - розповів Паліса.

"Серед штурмової групи були двоє бійців, які щойно повернулися з курсів підготовки, і кілька досвідчених солдатів зі сталевими яйцями", - додав Паліса.

Захоплену ворожу позицію, незважаючи на постійні обстріли та м'ясні штурми "вагнерівців" бійці бригади тримали протягом місяця.

Врешті-решт, щоб уникнути загрози оточення, в другій половині травня 2023 року командування ЗСУ поступово почало відводити війська з Бахмута на нові позиції. На думку Хантера, воюють не бригади чи батальйони, воюють колективи. 

"Дуже часто це молоді, амбітні хлопці, яким ще немає і 30 років, але з дуже великим бойовим досвідом за плечима. Для мене честь служити разом із ними", - підкреслив комбриг.

Яка зараз ситуація на Бахмутському напрямку 

Раніше майор Нацгвардії, командир 3-го батальйону "Свобода" 4-ї бригади оперативного призначення "Рубіж" Петро Кузик розповів про ситуацію в районі Бахмута. За його словами, на цьому напрямку крайній тиждень видався досить успішним не лише для підрозділу, проте й для тих, хто воює поруч, також ворог несе великі втрати. 

"Хочу похвалитися - зараз немає таких глобальних успіхів, але тим не менше "трамбуємо" ми ворога навіть тоді, коли він намагається тиснути по всій лінії досить здорово. Крайній тиждень показує, що поки що ініціатива у нас. І більше скажу - ми суттєво прорідили ряди окупантів", - запевнив він. 

Водночас керівник прес-служби 26 артилерійської бригади Збройних сил України Олег Калашніков заявив, що Росія встановлює рекорд із застосування КАБів на Бахмутському напрямку.

"Якщо говорити про кількість, то цей місяць, скоріше за все, стане рекордним за кількістю використання керованих авіаційних бомб. У цьому випадку, ворог лише збільшує як кількість застосування цих бомб, так і їх тоннаж. Якщо раніше ми постерігали 250 чи 500 кілограмові бомби, то зараз вже і на півтори тисячі ворог намагається застосовувати", - зауважив він.

Вас також можуть зацікавити новини: