Українські чоловіки намагаються уникнути мобілізації / фото 14 ОМБр Романа Великого

Україні терміново потрібні нові солдати, але деякі з них, відчуваючи острах через жорстокі бої і посилення призовної кампанії, відчайдушно намагаються уникнути призову, пише NBC News.

"Коли ти бачиш людей у формі, починається паніка. Починаєш думати, що хтось мобілізує тебе зараз проти твоєї волі", - сказав NBC News адвокат, який працює в Києві.

Якщо на початку війни добровольці шикувалися в чергу, то тепер їхній запал згас, і брак особового складу став проблемою, яка може вирішити долю України, навіть якщо їй вдасться зберегти підтримку Заходу, пише NBC.

Відео дня

"Сама по собі мобілізація не така вже й страшна, більше лякає сам процес мобілізації", - каже київський адвокат. "Ти боїшся, що одного разу тебе закинуть в автобус, відвезуть куди-небудь, відключать телефон, і ти опинишся відрізаним від світу".

Його страх посилюють відеоролики в українських соціальних мережах, що демонструють сутички між цивільними чоловіками і співробітниками військкоматів на вулицях міст і в громадських місцях по всій країні.

Командувач Сухопутних військ України генерал Олександр Павлюк раніше заявив, що відеоролики, вирвані з контексту, і критика на адресу офіцерів за призовом слугують лише їжею для російської пропаганди. Проте вони також підживлюють страхи деяких чоловіків, які підлягають призову, і через те вони побоюються з'являтися в громадських місцях і намагаються уникати будь-яких контактів із владою.

Інші шукають способи нелегально втекти за кордон. Ці спроби часто організовуються недобросовісними торговцями людьми, яким платять тисячі доларів за переправу.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів NBC News, що призовники також намагаються незаконно перетнути кордон на звичайних контрольно-пропускних пунктах, використовуючи підроблені документи, намагаючись підкупити прикордонників або навіть ховаючись в автомобілях як безбілетники.

Але український уряд намагається розшукати не тільки тих, хто підлягає призову всередині країни

39-річний Антон, який зараз перебуває в Ірландії, каже, що не планує повертатися в Україну ні зараз, ні коли закінчиться війна. За його словами, він що відчуває відповідальність тільки за благополуччя своєї родини. "Мені більше немає перед ким відповідати", - сказав він.

Ще один українець за кордоном, розробник програмного забезпечення з Києва розповів NBC News, що виїхав, бо побоювався мобілізації, особливо після того, як почув історії про те, як інших чоловіків затримували на вулицях співробітники військкоматів, а це, за його словами, "не сприяє бажанню йти захищати країну".

Він вважає, що може бути кориснішим для України, якщо щомісяця жертвуватиме тисячі доларів на армію і підтримуватиме економіку країни податками, які він платить з-за кордону, а не сидітиме в окопі. "Якщо я побачу, що мені, як людині, яка багато працює і має високий дохід, вдасться отримати законне звільнення і продовжувати жертвувати, я негайно повернуся в Україну", - сказав він.

Для солдатів на передовій ці теми теж чутливі

"Війна триває, і країна повинна битися. Люди повинні йти в армію. Іншого шляху немає", - каже Олександр, рядовий, який записався добровольцем на початку війни і служить відтоді.

Олексій, офіцер, який служить у військовій розвідці, каже, що його товариші вважають "сумним і смішним" той факт, що деякі українські чоловіки, рятуючись від бойових дій, гинуть, потонувши при спробі втекти за кордон.

Олексій сказав, що розуміє, що не кожен може бути воїном, але в армії зараз є потреба в небойових професіях, наприклад, у механіках. "Нам потрібно багато робочих рук", - сказав він.

Українські ухилянти - новини

Ухилянтів зі статусом "у розшуку", яких спіймають на кордоні, одразу відправлятимуть до ТЦК, але безпосереднє доставлення мають виконати поліцейські, яких викличуть прикордонники.

Також військовозобов'язані українці можуть отримати штраф, якщо порушать правила військового обліку. Українське законодавство передбачає стягнення суми в розмірі від 17000 до 25000 гривень.

Також міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща готова підтримати загальноєвропейську схему, що стимулює українських ухилянтів повернутися на батьківщину.

Вас також можуть зацікавити новини: