Ситуація в Білорусі напружена через активність російських військ / фото МО РБ

Росія передала Білорусі у "самостійну експлуатацію" дивізіон ОТРК "Іскандер" із комплектом ракет на 500 км.

Окупанти, вважає експерт Defense Express Іван Киричевський, передали, усупереч офіційним заявам, тільки 4 машини з пусковими установками з тих, що РФ загнала у Білорусь ще у лютому 2022 року.

У теорії Кремль може переслідувати дві цілі, зауважив експерт.

Відео дня

"Перша - показати Заходу власне ту саму "ескалацію", якої бояться наші партнери в історії з передачею західних літаків. Друга - створити додаткову напругу для нашої розвідки й ППО, куди ж без цього. А так заодно і Лукашенко отримав свою "плату" за "послуги" з наданням полігонів для підготовки "мобіків", та передачу росіянам снарядів й іншого військового майна", - написав він.

Проте, зазначив Киричевський, у стратегічному ракурсі все виглядає не так катастрофічно. Він упевнений, що Лукашенко за передачу у власність "Іскандерів" міг би й погодитися на участь у війні з Україною, проте йдеться поки тільки про "самостійну експлуатацію".

"Очевидно, що нові партії "мобіків" і далі будуть готувати на білоруських полігонах, але щоб армія Білорусі напряму почала воювати проти України - оце уже точно ні", - вважає Киричевський.

Ситуація в Білорусі - актуальні дані

У Білорусі продовжуються "союзні" навчання з росіянами.

Під виглядом тренувань російські винищувачі здійснюють ракетні удари по Україні. Тому кожен підйом МіГ-31К біля кордонів України супроводжується повітряною тривогою.

Росія використовує білоруські полігони для навчань своїх мобілізованих, яких потім перекидає на схід України. Водночас льотно-тактичні навчання "союзних" військ можуть бути не більш як ІПСО, щоб роззосередити українські сили.

Наразі загроз наступу військ ЗС РФ та Білорусі українська розвідка не бачить.

Вас також можуть зацікавити новини: