За словами експерта, навіть перевірка придатності цієї ракети приносить чимало клопоту / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що Росія почала діставати зі своїх старих запасів ракети "без мізків", рух яких не можна коригувати. Такі ракети мають малу дальність і вже давно зняті з озброєння в Україні, але рашисти все одно дістали цей "металобрухт" зі своїх засіків. 

На своєму YouTube-каналі Жданов прокоментував інформацію про те, що не так давно з'явилося відео з уламком ракети "Луна-м", яку запустили рашисти. Експерт розповів, чи є сенс у такій системі і чи небезпечна вона для українців.

"У нас такої системи давно немає, вже понад 10 років, як вона знята з озброєння. Але така система у нас була, комплекс "Луна-М" у нас був. Але я вам скажу так, що це ракета без мізків. Це не високоточна ракета, яку не можна коригувати, вона летить просто по балістичній траєкторії. Вона рідинна, але не високотактична. До речі, "Луна-М" - вона спиртова", - розповів Жданов.

За словами експерта, навіть перевірка придатності цієї ракети приносить чимало клопоту. Для цього потрібно запускати її двигун і за спеціальними кольоровими таблицями звіряти колір і форму полум'я. Крім цього, ракета не може летіти на далеку відстань.

"Максимальна дальність ракети комплексу "Луна-М" - від 20 до 70 км... І ще один нюанс, величезний нюанс, на 70 км у неї коефіцієнт кругового відхилення аж 700 метрів. Майже кілометр вона може гуляти...  Тобто потрапити такою ракетою в об'єкт практично неможливо... Це породження пекла, я не знаю, хто її придумав", - зазначив експерт.

Також Жданов розповів, що зараз в РФ "витягують все, що можна витягнути". Виходячи з цього він також припустив, що ракети "Луна-М" рашисти зняли зі зберігання в запасниках, тобто десь вони ще залишилися.

Також Жданов "розніс" пускову систему комплексу. Вона працює на двох двигунах, які вимагають величезної витрати палива. Іншими словами, Росія все частіше використовує старе "барахло", чим демонструє свою проблему через брак озброєння.

У РФ закінчуються боєприпаси

Раніше експерт Грабський розповів, що для збереження інтенсивності обстрілів РФ почала використовувати проти України снаряди 1940-х років. На його думку, агресору вистачить боєприпасів мінімум на ще один рік.

Секретар РНБО Данілов вважає, що РФ нашкребе на 2-3 масові ракетні атаки, після чого у неї нічого не залишиться. У той же час у росіян все ще достатньо ракет з-300, проте вони не принесуть Путіну перемог на фронті.

На тлі цього РФ могла закупити в Ірану балістичні ракети. Однак у Білому домі зазначають, що поки що поставки таких ракет не підтверджуються.

Вас також можуть зацікавити новини: