Експерт спрогнозував, скільки ще може воювати Росія / фото Міноборони РФ

Росії точно вистачить грошей та сил воювати довго. Втім, залежить від того, про який відрізок фронту йдеться.

Як заявив військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю УНІАН, в окупантів є внутрішні можливості воювати на фронті, протяжністю 1000 км.

"Вони однозначно мають сили воювати в довгу. Питання, на якому відрізку фронту – 100 км, 10 км, тисяча. Росіяни мають внутрішні можливості воювати на ділянці 1000 км. Знову ж таки, утримувати, а не наступати. Наступати вони можуть на ширині фронту від 10 до 100 км, не більше – те, що ми зараз спостерігаємо. Якщо розбити по ширині всі наступальні операції росіян, то вони за 10 км не виходять. Таких операцій – 5-7, максимум десяток. У такому режимі вони можуть до нескінченності працювати, оскільки потік росіян у центрах комплектування не припиняється, то втрачати по тисячі росіян на добу для них абсолютно не велика проблема. На це вистачає грошей, тут є баланс. Розширитися десь, прискоритись – це може бути проблемою для росіян", - сказав експерт.

Відео дня

Світан зазначив, що росіяни виробляють 7 тисяч снарядів на добу і стільки ж використовують, плюс ще добирають з Північної Кореї, Ірану. У такому режимі окупанти можуть до нескінченності працювати, тому ЗСУ необхідно збільшити кількість знищеної техніки та особового складу у кілька разів.

"Нам треба розширювати лінію фронту, переносити фронт на територію Росії, бо поки що фронт на нашій території, для росіян жодних проблем немає. Нам треба працювати з російськими тилами, Москвою, військовими об'єктами на глибину наших засобів поразок. Тоді у росіян будуть проблеми. Якщо у них почне горіти Москва, тоді дії військ РФ на нашій території не сильно впливатимуть на настрої всередині Росії, бо це вже будуть проблеми москвичів, а не тих росіян, які під контракт зайшли на наші території", - зазначив експерт.

На його думку, це може тиснути на російську економіку, зокрема, а вона вже тиснутиме на виробництво. Світан нагадав, що півроку тому Україна розпочала відправляли в РФ безпілотники, але потім інтенсивність ударів знизилась. 

Тим часом, сама РФ поступово розширює географію дронових атак по Україні. Останні кілька тижнів вони все далі залітають на захід України. Щільність української ППО таки недостатня для того, щоб перекрити всю територію країни.

"Нам треба значно збільшувати кількість зенітно-ракетних комплексів, щоб можна було говорити, що ми перекрили всю територію. Тому росіяни креативять, шукають шляхи проходу, атакують хвилями. Намагаються визначити алгоритм роботи наших ЗРК та знаходять ті напрямки, де можуть пройти російські ракети та "Шахеди" у тому числі. У нас немає іншого виходу, крім збільшення щільності ППО до певного моменту, а тут нам можуть допомогти тільки наші партнери. Варіантів інших немає", - зазначив Світан.

Війна проти Росії - останні новини

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у статті для The Economist, яка була опублікована на початку листопада, зазначав, що війна проти росіян стає позиційною.

За його словами, українській армії для виходу з такого типу протистояння, зокрема, потрібні літаки, оскільки для проведення операцій на землі потрібно тримати під контролем небо.

На думку Романа Світана, реальний контрнаступ ЗСУ розпочнеться тільки після того, як українська армія від партнерів отримає достатню кількість літаків.

Вас також можуть зацікавити новини: