Олег Стегачов скидав снаряди на українські міста / фото ГУР

Екс-командир роти батальйону "Айдар", ветеран АТО Євген Дикий прокоментував розстріл пілота в РФ, зазначивши, що Україна шукає "больові точки" ворога, удари в які даватимуть великий ефект.

Про це Дикий сказав у інтерв'ю для ютуб-каналу "Сейчас", коментуючи розстріл у Росії пілота бомбардувальника Ту-95 Олега Стегачова, який скидав снаряди на українські міста.

За словами ветерана, однозначно, цей випадок впливатиме на окупатів: "Вони ж звикли вважати, що у себе в тилу можна почуватись вільно і спокійно. Тут, упс, виявляється, все не зовсім так".

Відео дня

Водночас він підкреслив, що Україна вже виявила кілька "слабких місць" росіян і б’є по них.

"Ми узагалі зараз дуже старанно намацуємо, що ж є слабкими, критичними ланками Російської імперії. Ми шукаємо саме ті больові точки, удари в які даватимуть саме непропорційно великий ефект", - сказав Дикий.

Він зазначив, що Росія має більше ресурсів, тому воювати з нею "симетрично" - не варіант. 

"Ми маємо знайти асиметричні шляхи, коли удар в одну конкретну точку паралізує "тіло". Як у фільмах про карате, де маленький щуплий каратист робить пальчиком у правильну точку і здоровий бугай паралізований. От ми шукаємо на цьому російському "бугаю" відповідні точки", - сказав аналітик.

За його словами, з цієї ж серії наші удари по їхніх нафтових і газових об'єктах. 

"Ми знайшли критичне місце. Нам набридло, що росіяни під час війни продовжують заробляти величезні гроші від експорту нафти і на ці гроші далі фінансувати війну. На жаль, цивілізовані санкції недостатньо спрацювали, бо до них не долучився так званий Глобальний південь. Це країни третього світу, які економічно зросли та скуповують російську нафту. У підсумку вийшло, що за рахунок ще й стрибка цін на нафту Росія за два роки війни заробила практично стільки, скільки й у мирні роки до санкцій. Нам це набридло. Ми вирішили, що ми введемо свої санкції, що санкції від Буданова можуть бути набагато ефективнішими, ніж санкції від Байдена. Виявилось, що так", - зазначив Дикий.

Він підкреслив, що у росіян не так багато точок, де може відбуватись відвантаження на експорт нафти. 

"Ми практично вже першими ударами ледь не на третину обвалили їхній експорт нафти. А, цитуючи власне орків, "а это мы еще и не начинали". Це ми фактично тільки примірялись. І те саме зараз з цим пілотом", - прокоментував ветеран АТО.

Дикий пояснив, що як вже з’ясувалось, слабке місце російської авіації – це не залізо, а люди. 

"В них менше досвідчених, високопрофесійних пілотів, аніж літаків. Оця істота, яку завалили, – вона бомбардувала свого часу і Чечню, і Грузію, кілька років бомбардувала Сирію. Це не те, чому навчишся в училищі, це багато років практики. І от таких людей у них критично мало. Ми це з’ясували. ГУР цим займався, ГУР у нас відповідає за обміни полонених… Виявилось, що на перше місце в списках росіяни завжди ставили своїх пілотів збитих. І за своїх збитих пілотів віддавали десятками наших хлопців. Ми далі склали "два плюс два" і порахували, що виявляється, в них старого заліза, яке ще можна підняти на крило, не так вже й мало, а от людей, які на цьому старому іржавому залізі ще здатні серйозно воювати – менше. Ну, і тепер ми б’ємо у це слабке місце", - сказав Дикий. 

Ростріл пілота Ту-95 в Росії 

3-го лютого командира бомбардувальника Ту-95, майора Олега Стегачова розстріляли в російському Енгельсі Саратовської області. Водночас українська розвідка зазначала, що інформація про те, залишився він живим чи ні, уточнюється. Стегачов знаходиться в базі українського "Миротворця" та вважається військовим злочинцем.

За інформацією міжнародного розвідувального співтовариства InformNapal, розстріляний в Росії льотчик Ту-95 Стегачов був в числі російських пілотів, які бомбили цивільне населення в Сирії.

Російські пропагандисти активно розповсюджують свою версію подій. Мовляв, пілот Стегачов пішов у відставку ще до широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: