Жорстокість тортур на Херсонщині вразила українського омбудсмена / фото прес-служба офісу президента

Російські окупанти застосовували жорстокі тортури до мирних жителів Херсонської області. Правоохоронці знайшли дві катівні в Херсоні після втечі росіян.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець вказав, що є докази вбивств жертв тортур. При цьому він заявив, що росіяни катували не тільки українських патріотів, а й людей, у яких були кошти, щоб відкупитися.

"Таких масштабів я ще не бачив. А я відвідував особисто всі катівні в різних областях України. Цей масштаб просто жахливий... Таке враження, що російські військові отримують від цього якесь задоволення, коли вбивають і піддають тортурам наших громадян...", - зазначив омбудсмен в ефірі національного телемарафону.

Відео дня

Лубинець розповів, що спілкувався з одним з бранців окупантів, якого тримали в полоні 45 днів і катували, а разом з ним перебували десятки людей.

"Їх били електричним струмом, металевими трубами, їм ламали кістки, і все це відбувалося на камеру, тобто росіяни все це фільмували. Є різниця навіть порівняно з територіями Харківської та Київської областей. Таких масштабів я ще не бачив, а я відвідав особисто всі катівні, в різних областях України", - акцентував він.

Омбудсмен переконаний, що у більшості великих населених пунктах країни після деокупації буде виявлено такі місця несвободи, де російські окупанти піддавали тортурам цивільних людей. 

"Я впевнений, що в кожному великому населеному пункті буде знайдена катівня, бо це є система, яку побудувала Російська Федерація. Це фільтраційний табір, це відкривається військова комендатура і обов’язково при військовій комендатурі катівня, де катують та вбивають саме цивільних громадян", - підкреслив Лубінець.

Також він повідомив, що у Херсоні знайдено місце масового поховання людей, але його конкретного місця розташування поки не повідомляють, тому що правоохоронці зараз проводять там необхідні процесуальні дії.

"Є таке місце, зараз там розпочалися необхідні процесуальні дії. Мені масово сьогодні журналісти ставили питання, де вони можуть побачити це місце. Я всім пояснюю, що потрібно дати можливість правоохоронцям зафіксувати ці воєнні злочини. Після цього, ми дамо можливість відвідати це місце", - пояснив Лубінець.

Окупація Херсонської області - що відомо

У перші ж дні повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну більша частина Херсонської області опинилася в окупації. В останні дні серпня українська армія пішла в контрнаступ по всій лінії фронту.

10 листопада Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що військові з 1 жовтня звільнили від російських окупантів територію площею майже 1,4 тис. кв. км, а 11 листопада бійці ЗСУ зайшли до Херсона.

Під час стабілізаційних заходів у місті виявили черговий катівня російських окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини: