За словами Веслі Кларка, перемога України узалежить не лише від постачання вже обіцяної зброї, але й від появи нової високотехнологічної зброї на полі бою, яку можуть надавати союзники / фото president.gov.ua

Поле бою в Україні є надзвичайно динамічним, і у будь-який момент може відбутися різка зміна ситуації, яка може стати як позитивною, так і негативною для України. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода сказав колишній командувач сил НАТО в Європі, американський генерал у відставці Веслі Кларк.

Відзначаючи відсутність політичної волі, логістичної підтримки або технологічного прориву, Кларк вважає, що завданням України та її партнерів є зміна обстановки на користь Києва, а не навпаки. Він зауважив, що Україна та західні партнери перебувають у стані інтенсивних технологічних змагань зі своїми противниками, що впливають на всі армії світу.

"Здійснивши політику "не дати Україні програти і не дати Росії виграти", американська адміністрація не забезпечила Україні потрібної зброї, що могла б призвести до перемоги ще цього року. У майбутньому перемога України у війні проти Росії залежить не лише від постачання вже обіцяної зброї, але й від появи нової високотехнологічної зброї на полі бою, яку можуть надавати союзники або яку Україна зможе виробляти самостійно", - каже американський генерал.

Відео дня

За його словами, у цьому контексті постає необхідність технологій, які дозволять сховати війська від розвідки противника, а також знищувати його розвідувальні можливості. Зокрема, розглядаються технології, які можуть блокувати термічні та інші спектральні випромінювання, а також нові види зброї, такі як засоби спрямованої енергії. Така зброя може бути високо ефективною проти живої сили, ракет, транспортних засобів та дронів.

Кларк також каже, що в Україні потрібно буде налагодити виробництво такої зброї, що використовують лазерні промені, мікрохвилі та інші технології, які допоможуть "очистити небо" від розвідувальних дронів. Військовий зазначає, що Україна повинна прагнути до майбутнього успіху на полі бою, використовуючи власні наукові дослідження, високі технології та електрооптичні технології.

"Піхота, танки, переправи – все це добре, але ми просуваємося в бік спрямованої енергії швидше, ніж ви можете собі уявити. Ви є в технологічних перегонах з Росією, і якщо ви їх не виграєте, ми не зможемо надати вам достатньо амуніції та танків, щоб не дати Росії перемогти", – попереджає колишній командувач сил НАТО.

Допомога США Україні - останні новини

1 жовтня в США стартував новий фінансовий рік, але Конгрес не прийняв вчасно бюджет. Деякі республіканці вимагають, щоб влада країни скоротила допомогу Україні. В результаті був затверджений тимчасовий бюджет без допомоги Україні.

17 листопада президент США Джо Байден поставив підпис під тимчасовим бюджетом США. У документі не передбачено виділення коштів на підтримку України.

Вас також можуть зацікавити новини: