Експерти оцінили атаку на аеродром у Джанкої/ Колаж УНІАН, фото скріншот, фото "Кримський вітер"

Вночі 17 квітня на військовому аеродромі у Джанкої в окупованому Криму пролунала серія вибухів. Водночас військовий експерт Владислав Селезньов в коментарі "Суспільне Крим" заявив, що чутно було не лише вибухи, а й детонацію, в тому числі вторинну, та пояснив, про що це свідчить.

"Чутно було не лише бавовну, а й детонацію. Є вже чимало фото- та відеопідтверджень того, що була, в тому числі, вторинна детонація. Тамтешні повідомляють, що нібито вибухнув балон на автомобілі — газовий балон. Але очевидно, що це все маячня та брехня. Зараз мережею Інтернет поширюється чимало чуток. Я пропоную трохи почекати, коли ми будемо знати верифіковано інформацію від української розвідки щодо наслідків тієї бавовни", - розповів Селезньов.

Він зазначив, що на території летовища у Джанкої дислокувались не лише підрозділи російської окупаційної армії, вертолітного полку чи ескадрильї, але також знаходились відновлювальні майстерні, склади з боєприпасами, пункт управління зв'язку.

Відео дня

"Бавовна сталася і це очевидно…. Говорити про знищення військового об'єкта та його результати ще зарано", - наголосив Селезньов.

За словами військового експерта, над Джанкоєм сьогодні хмарно, тому не варто очікувати супутникових знімків. Проте у Джанкої працюють кримські партизани.

"Вони зможуть поінформувати наші спецслужби, нашу розвідку щодо результатів цієї бавовни. Зараз у Джанкої проводяться контррозвідувальні заходи, перекрито деякі дороги — ті, які межують з військовим летовищем. І досить нервово поводяться тамтешні гауляйтери. Якби наслідки були не такими серйозними, навряд чи б така реакція була у тамтешніх чиновників. Але ж наслідки є", - резюмував він.

Він також розповів, що на аеродромі у Джанкої базувалися щонайменше чотири штурмових Су-25 і 12 вертольотів Мі-28 та Ка-52.

"Українські Сили оборони поки що не верифікували інформацію. Але тамтешні мешканці повідомляють, що звуки прильотів були різними. У першому випадку йшлося про балістику. Росіяни натякають на те, що то була ракета типу АTACMS, а потім був приліт якоїсь крилатої ракети — чи Storm Shadow, чи SCALP. Але це все припущення. Але росіяни поки що не визнають факт прильоту ракет по території цього військового об'єкта. І не факт, що вони зроблять цю інформацію публічною", — підсумував Селезньов.

Військовий експерт Іван Ступак натякнув на втрати росіян

Він повідомив "Суспільне Крим", що на військовому аеродромі у Джанкої знаходився склад з ракетами "Циркон". Ступак припустив, що ціллю був склад з цими ракетами, але достеменно невідомо, що і в яких обсягах було знищено.

"Якщо підтвердиться знищення складу з "Цирконами" і гелікоптери, і літаки, то це дійсно буде болюче для росіян. Це об'єкт з високою доданою вартістю. Знищення літаків, які несуть керовані авіабомби — захищає життя наших військових, не знищуються наші позиції, не наступають росіяни", — наголосив він.

Він також зазначив, що є інформація про загиблих серед російських пілотів, які там перебували.

"Хочу вірити, що там дійсно загинула велика кількість пілотів. Чим більше пілотів росіян гине, кваліфікованих, тим менш кваліфікованих вони змушені відправляти. Менш кваліфіковані не можуть виконувати ті завдання, які на них покладають. Таким чином будуть нести більше втрат від українського ППО", — підсумував експерт.

Атака на Джанкой - що відомо

В ніч на 17 квітня місцеві телеграм-канали повідомили про вибухи на аеродромі Джанкої в окупованому Криму. На території цього аеродрому розташовувався 39-й вертолітний полк 27-ї змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС і ППО Південного військового округу. Також, імовірно, там дислокувалися три авіаційні ескадрильї на Мі-8, Мі-35М, Мі-28 і Ка-52.

Згодом кримські тг-канали розповсюдили інформацію, що внаслідок удару загинуло близько 30 російських військовослужбовців і близько 80 поранено. А військовий експерт Олександр Мусієнко з посиланням на свої джерела повідомив, що знищено склад ракет "Циркон" та "С-300".

Вас також можуть зацікавити новини: