Є різні дані загибелі українських підлітків / скриншот

Відбулася позасудова страта Росією двох українських підлітків в окупованому Бердянську. Про це сказав Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець у всеукраїнському телемарафоні.

"За нашими даними відбулася позасудова страта двох українських підлітків у Бердянську", - відповів омбудсман на запитання про те, що є різні дані загибелі українських підлітків – від того, що вони загинули під час перестрілки з російськими окупанти і до того, що росіяни інсценізували їх смерть, бо вбили їх ще раніше в СІЗО, затримавши за надуманими звинуваченнями.

"На даний час єдине, що нам відомо – хлопці загинули. За моїми даними, це була страта і можливо після цього була якась інсценіровка, щоб виправдити дії російських військовослужбовців", - додав він.

Відео дня

Лубінець розповів, що після того як надійшла інформація, що двоє українських підлітків отримали підозри від слідчого комітету РФ, були звернення "по різним каналам до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну".

Омбудсман сказав, що було офіційне звернення до Міжнародного комітету Червоного хреста, аби вони терміново відвідали хлопців та зробили все, щоб повернути їх в Україну.  При цьому додав, що МКЧХ відповів традиційно, що вони не були допущені російською стороною, тому "не змогли виконати свій мандат".

"Тіла не віддали рідним загиблих хлопців. Я зі свого боку звертався по каналу комунікацій на Москалькову ( Тетяна Москалькова-  Уповноважена з прав людини в РФ – УНІАН) офіційно, щоб тіла хлопців повернули родичам в Україну", - розповів ЛУбінець.

Він нагадав, що слідчий комітет РФ звинуватив хлопців в причетності до терористичної діяльності, що нібито вони намагались провести диверсію на залізниці.

Вбивство підлітків в Бердянську - деталі

Представник російських окупантів на території Запорізької області Владислав Рогов заявив, що приблизно двоє хлопців відкрили вогонь з автоматів по окупантах. При цьому додав, що двох хлопців було блоковано та знищено. Одним із них був раніше затримуваний за "антиросійську діяльність" Тигран Оганесян.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що двоє хлопців 2006 року народження, Тигран Оганнісян і Микита Ханганов, вступили в бій з окупантами - знищили військового РФ та колаборанта-поліцейського. Після перестрілки загарбники заявили про "ліквідацію" хлопців. Він розповів, що раніше хлопці та їхні сім’ї піддавалися переслідуванню, а Тиграна Оганнісяна, викрали з дому і жорстоко допитували та піддавали катуванням із застосуванням електричного струму.

Хлопців обвинувачували у нібито підготовці диверсії на залізниці, їм загрожувало до 20 років тюрми.