Підготовка українських пілотів на F-16 уже починається / фото US Air Force

Підготовка українських пілотів на винищувачах F-16 уже починається. На них працюватимуть досвідчені льотчики, які вже мають досвід бойової підготовки, проте лише пілотів буде недостатньо.

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий оглядач Денис Попович, підготовка пілотів не ведеться без того, щоб потім ці літаки не передавали. Крім того, українські пілоти у рамках самопідготовки вивчали  матеріальну частину F-16, намагалися познайомитися з цим винищувачем.

Попович також нагадав, що попередні тести, які проводилися американською стороною, показали, що час підготовки українських пілотів F-16 може бути значно скорочений. Він становитиме до 4 місяців.

Відео дня

При цьому варто розуміти, що самих лише пілотів буде недостатньо – Україні потрібна інфраструктура: аеродроми, злітно-посадкові смуги. Крім того, потрібен технічний персонал для обслуговування цих винищувачів.

"Тому питання досить комплексне і залишається тільки сподіватися, що в ці 4 місяці, які зараз заявляються (до початку осені), вдасться вкластися. Тенденція цієї війни показує, що коли про щось заявляють, то очевидно, що цей елемент уже в дорозі. Тому можна розраховувати, що процеси підготовки українських пілотів займуть менший термін", – наголосив оглядач.

Попович додав, що винищувачі F-16 – це багатофункціональна платформа. Ці літаки можуть виконувати роль винищувача, винищувача-перехоплювача, літака підтримки (роль штурмовика) і функцію бомбардувальника. Цей літак може бути оснащений крилатими ракетами дального радіусу дії та протикорабельними ракетами. Крім того, F-16 можуть виконувати функцію елемента протиракетної оборони – їх можна використовувати для збиття  крилатих ракет на досить великих відстанях. Також пілоти F-16 зможуть вести повітряні бої, підтримувати піхоту під час наступу та завдавати ударів по землі.

Літаки F-16 для України

Вже вісім країн стали членами так званої "коаліції винищувачів" для України. Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква наголосив, що до неї також можуть долучитися й інші держави. При цьому, ща його словами, допомога не обмежиться лише літаками F-16.

Водночас речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат наголосив, що ці літаки не можуть збивати балістичні ракети – для цього необхідне інше озброєння. Цим літакам доступні аеродинамічні цілі: крилаті ракети і дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: