Після російського ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці, президент України Володимир Зеленський вчергове нагадав, що Росія стала найбільшою терористичною державою у світі. "І це має бути юридичним фактом. Кожен у світі повинен знати, що купувати чи перевозити російську нафту, зберігати зв’язки з російськими банками, платити податки на мита російській державі – це надавати кошти терористам", – сказав він.

Хоча РФ вже надала світові вже багато фактів для визнання себе державою-спонсором тероризму, світ дуже повільно рухається з цим питанням. Проте зараз це, нарешті, таке визнання може стати реальністю: в США можуть внести Росію в реєстр країн, які виступають спонсором тероризму. А якщо це зроблять США, то й інші союзники діятимуть таким чином.

Таке визнання – серйозний удар по Росії. Звісно, і без нього реноме РФ дуже зіпсоване. Але держава-спонсор тероризму означатиме, що Росія більше не зможе в жодному вигляді отримувати зовнішню допомогу. Будь-яка співпраця з РФ стане токсичною, тому зупиниться надовго. Так, зараз це теж відбувається, адже бізнес – або через страх потрапити під санкції, або через те, що піклується через свою репутацію – намагається максимально дистанціюватися від Росії. Проте у разі отримання РФ нового "статусу", вона стане максимально токсичною для будь-якого бізнесу, навіть того, хто досі там залишається й лише призупинив роботу, згорнув діяльність не повністю.

Відео дня

Також не варто забувати, що питання визнання Росії державою-спонсором тероризму йде у тісній спайці з тим, щоб на РФ накласти санкції FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей). Завдання спочатку – виключити Росію з адміністративних органів цієї організації. Наступний крок – внесення РФ в чорний список. І це – навіть крутіше ніж SWIFT. Це – дуже серйозний удар.

Річ у тім, що, попри санкційний тиск, Росія думає, що зможе залишити для себе поле для маневрів з Китаєм, Індією, Бразилією, Пакистаном та іншими. Проте історія з визнанням РФ державою-спонсором тероризму і привернення особливої уваги до діяльності, пов’язаної з РФ, з боку FATF стануть для потенційних партнерів Кремля важливим сигналом – потужною пересторогою для будь-якої кооперації. Наприклад, продаж Росією енергоресурсів. Зважаючи, що готівкою між країнами ніхто розрахунків не веде, а рахунки, з яких може відбуватись така оплата, можуть ретельно перевірятися FATF, такі сумнівні угоди можуть призвести не просто до гальмування у виконанні обов’язків продавця та покупця, а й взагалі втрати коштів, які можуть бути заморожені на рахунках доти, доки FATF їх не перевірить. А це може тягнутися так довго, що угода втратить свій сенс. І таких речей Росії варто очікувати по всіх "фронтах". Росія стане гіршою за Північну Корею.