Російські окупанти атакують північно-східний напрямок Харківщини, зокрема місто Вовчанськ / УНІАН

Армія РФ сьогодні, 10 травня, здійснила наземну атаку, використовуючи бронетехніку біля Харкова та досягла обмежених успіхів, відкривши новий фронт у війні, пише Reuters.

За даними міністерства оборони, Україна відправила на цей напрямок підкріплення, адже в прикордонних районах регіону точилися бої. У відомстві додали, що РФ завдала удару по прикордонному місту Вовчанськ керованими авіабомбами та артилерією.

"Близько 5 ранку була спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. На цю мить атаки відбиті, бої різної інтенсивності тривають", - зазначили у міністерстві.

Відео дня

Водночас високопоставлене українське військове джерело на умовах анонімності повідомило для Reuters, що російські війська просунулися на 1 км вглиб українського кордону поблизу Вовчанська. За інформацією джерела, окупанти планують вибити українських захисників на 10 км вглиб України, аби створити буферну зону, проте ЗСУ намагаються їх стримувати. 

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський під час пресконференції у Києві заявив, що українські військові були готові до відбиття атаки, проте попередив, що Росія може надіслати більше військ до Харківської області. 

У виданні нагадали, що наразі у Вовчанську мешкає кілька тисяч людей, до повномасштабної війни населення міста сягало 17 тисяч осіб. За словами місцевої влади, населений пункт та прилеглі території зазнали сильних обстрілів. 

"Через більш ніж два роки після вторгнення Росія переважає на полі бою, а Україна стикається з нестачею живої сили та запасів артилерійських снарядів і засобів протиповітряної оборони", - підкреслили в матеріалі Reuters.

Яка зараз ситуація у Харківській області

Раніше начальник Харківського гарнізону та сил оборони Харкова Сергій Мельник повідомив, що наразі російські війська на Слобожанському напрямку намагаються атакувати, застосовуючи диверсійно-розвідувальні групи та засоби ураження. За його словами, військово-політичне командування все бачить і спільно з підрозділами Сил оборони готове до будь-яких намірів Росії.

Водночас аналітики DeepState показали фото втрат Росії на Харківщині. За попередньою інформацією, на північ від населених пунктів Мороховець-Олійникове українські воїни знищили три одиниці російської техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: