Експерт пояснив, чому звільнення Токмака конче потрібне / фото Запорізька ОВА

Російські окупанти розуміють, що втрата міста Токмак Запорізької області відкриє Збройним силам України дорогу на тимчасово окупований Крим.

Про це сказав військовий оглядач Олексій Гетьман в ефірі телемарафону. Він зазначив, що на півдні фортифікаційні споруди російських окупантів йдуть паралельно залізниці. "Це єдина залізниця в тому місці, по якій можна рухатися від Волновахи до Токмака, а звідти до Мелітополя, а далі до Джанкоя. Тобто це єдина в них логістична артерія, рокадна дорога, тобто шлях паралельний лінії фронту", - пояснив він.

При цьому оглядач зазначив, що по цій залізниці підвозиться все необхідне для угрупування ворожих військ на півдні. За його словами, коли Силам оборони України вдасться вийти до Токмака і перерізати цю залізничну артерію, то ворогу не буде на чому підвозити забезпечення для великого  угрупування. "Коли ми на неї (залізницю – УНІАН) вийдемо, то Мелітополь досить швидко впаде. Мелітополь це напрямок, війна йде не за назву населеного пункту, а за цю залізницю. Коли ми переріжемо її, то можу спрогнозувати, що Крим впаде за 2-3 місяці", - сказав Гетьман.

Відео дня

Свій прогноз він пояснює тим, що російське угрупування в анексованому Криму матиме дуже обмежені шляхи постачання озброєння і техніки, зокрема, через Кримський міст та по автомобільних дорогах. "А це не можна порівняти з 20-50 вагонами потягу з 60- 80 тонами в кожному", - додав він.

Експерт зазначив, що "росіяни не дурні" і розуміють, що цю дорогу треба охороняти. За його словами, взяття ЗСУ залізниці не просто трохи погіршить ситуацію для ворога, а це може навіть переламати хід війни. Гетьман додав, що тому на той напрямок ворог перекинув дві дивізії з інших напрямків.

Війна в Україні: новини

6 вересня у матеріалі видання The New York Times американські військові аналітики оцінили подальшу стратегію армії України після захоплення селища Роботине наприкінці серпня. Вони зазначили, що взяття Роботиного ускладнило логістику для росіян. В матеріалі сказано, що кінцевою стратегічною метою цього прориву є місто Токмак - важливий автомобільний і залізничний вузол для обох армій, розташовний приблизно в 15 милях на південь від Роботиного.

Вас також можуть зацікавити новини: