Росія запускає по території України радянські ракети / скріншот

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія щодня продовжує ракетний терор мирних громадян. Велику частину з них вдається збити за допомогою української системи протиповітряної оборони. Проте, ППО спрацьовує не у 100% випадків. 

За словами речника Повітряних сил України Юрія Ігната, наприклад, російські крилаті ракети Х-101 чи "Калібр", розвивають швидкість до 800 кілометрів на годину.

"Ми бачимо запуск, знаємо її приблизний маршрут, вираховуємо алгоритм. Хоча вона може змінювати його по маршруту. Все залежить від рельєфу місцевості, також вона може летіти по руслах річок. Так цю ракету збити легше через те, що є час на підготовку", – зазначив Ігнат в ефірі 24 каналу.

Відео дня

За його словами такі надзвукові ракети, як "Онікс", Х-22, "Кинджал" – збивати дуже важко.

"По-перше, тут справа часу – від запуску до влучання проходять лічені хвилини. По-друге – їхня швидкість понад 3 тисячі кілометрів за годину", - зазначив Ігнат.

За словами військового експерта Олега Жданова, рашисти б'ють з кількох напрямків, і за рахунок того, що в кожному ракетному ударі по 10-15 ракет, система ППО пропускає і не все вдається збити.

"Ще до війни в РФ налічувалося 5-6 тисяч ракет різних типів. Деякі ми знаємо. За даними розвідки, було випущено понад тисячу штук. Сьогодні кількість пусків по території України – близько двох тисяч, і ракетний парк вони постійно розширюють. Яку характеристику ракет не відкриєш, у неї термін прийняття на озброєння – 1968 рік, 1975 рік, тобто це говорить про те, що вони дістають зі старих радянських запасів. Частину ракет Х22 Україна передала Росії, розраховуючись за замовлення в середині 1990 років. Ось вони нам у такому вигляді і повертають", – додав експерт.

Жданов наголосив, що потрібно вести переговори щодо постачання протиракетної оборони для України.

27 червня 2022 Росія вдарила ракетами по місту Кременчук на Полтавщині. Тоді ворожі війська застосували ракети Х-22, яка є дуже руйнівною, у неї лише бойова частина складає 950 кілограмів.

Відомо, що Кремль використовує літаки Ту-22М3 у якості бомбовоза або для пусків ракет по Україні. УНІАН писав, що це що за літак, який запустив ракети Х-22 по Кременчуку і чому його називають "Людожером".

Вас також можуть зацікавити новини: