Все частіше на фронті запаси бійців поповнюють за допомогою дронів / колаж УНІАН, скріншот, фото 148 бригади

Через два роки після початку повномасштабної війни поповнення запасів українських бійців в окопах на передовій стало однією з найнеприємніших проблем, пише The Wall Street Journal.

"Маленькі вибухонебезпечні ударні дрони рояться по лінії фронту, що робить практично неможливим для транспортних засобів доправляти людей і техніку до найближчих до росіян окопів. В останні тижні Україна почала доставляти вантажі за допомогою великих дронів", - ідеться в публікації.

Зазначається, що WSJ супроводжував групу з батальйону дронів "Ахіллес" 92-ї штурмової бригади України в місії з поповнення запасів кількох бійців, води в яких залишалося лише на день.

Відео дня

Завдання команди "Ахіллес" полягало в тому, щоб доставити бійцям шість коробок із цинковими боєприпасами, запаковані з водою та деякими іншими товарами.

"Ще два місяці тому команда виконувала атакуючі місії з використанням великих дронів, відомих як Vampire (росіяни називають їх Бабою-Ягою). Але їхня робота все частіше зводилася до поповнення запасів... Так простіше, але не без ризиків", - наголошується в статті.

Цього разу команді спочатку потрібно було дістатися до бункера, розташованого за кілька кілометрів від лінії фронту, через відкрите поле, по якому інколи завдавали ударів дрони та артилерія. І в них вийшло.

Вказується, що росіяни намагаються збивати Vampire різними способами. За словами одного з бійців, вони втрачають по дрону кожні два дні.

"Коли команда вперше почала поповнювати запаси за допомогою цих дронів, вони просто скидали ящики з боєприпасами солдатам в окопах. Відтоді вони привезли з собою практично все, що може нести дрон: ліки, їжу, набої, акумулятори, цигарки, частини антен та в одному випадку вогнегасник", - пише WSJ.

Цього ж разу бійці, яким необхідно було передати вантаж, гостро потребували поповнення запасів життєво необхідної води. Один із них відверто розповів, що до їжі він майже не торкається, адже все, що змушує його сходити до туалету, - небезпечно, бо тоді йому доведеться вийти з окопу. Натомість він приймає пігулки від закрепів перед тим, як вирушити на фронт, і там їсть в'ялене м'ясо.

"Для порівняння, у пляшку попісяти легко, - зазначив він, додавши, що в темряві окопів іноді було важко розгледіти, в яких пляшках вода, а в яких - сеча.

За зміну команда "Аххілес" доставила п'ять посилок. Місія з доставки шостої посилки була перервана, коли росіяни почали обстрілювати українських бійців, до яких прямував дрон.

Сили безпілотних систем ЗСУ - що відомо

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України доручив створити Сили безпілотних систем у складі ЗСУ. Днями, 7 травня, Кабмін підтримав відповідний проєкт його указу.

"Це стратегічний крок для нашої країни в умовах зростаючої загрози з боку Росії. Сили безпілотних систем - це сучасне і необхідне рішення для ефективного використання нашого бойового потенціалу і технологічної переваги над ворогом на всіх рівнях - стратегічному, оперативному і тактичному - за допомогою безпілотних систем у повітрі, на суходолі і на морі", - зазначив міністр оборони Умеров.

Вас також можуть зацікавити новини: