Україна зіткнулася з дефіцитом запчастин для західної зброї / фото 148 окрема артилерійська бригада

Через дефіцит необхідних деталей Україна виробляє власні запчастини для західного озброєння, розбирає частину гармат для отримання життєво важливих компонентів, а також використовує вцілілі деталі від підбитих систем. Щоб допомогти і скоротити час, деякі іноземні збройові компанії планують почати проводити ремонт в Україні, пише The Wall Street Journal.

"Тут зброя оживає", - заявив один з українських механіків про поле підбитих артилерійських знарядь M777, яке інженери між собою називають "кладовищем гаубиць".

Зазначається, що наразі Україна експлуатує безліч різних західних систем озброєння, компоненти яких не завжди взаємозамінні. За словами українських інженерів, зараз вони не отримують необхідну кількість запчастин від Заходу. До того ж, запчастини зі США надаються в рамках пакетів допомоги, а це означає, що, якщо нових угод про фінансування не буде досягнуто, потік американських компонентів і зовсім може вичерпатися.

Відео дня

"США та їхні союзники все більше стурбовані здатністю України підтримувати свої запаси західного озброєння на полі бою. Збереження зброї має вирішальне значення для боротьби Києва на тлі невизначеності щодо майбутньої військової допомоги США, а також у той час, як Росія збільшує виробництво зброї", - йдеться в публікації.

Також вказується, що потреба в запчастинах зараз така, що українські солдати іноді платять за них самі. Хоч США і заявили, що мають намір надати на три місяці запасні частини для обладнання, відправленого в Україну, згідно з опублікованим звітом, у Пентагону немає плану технічного обслуговування наданих Україні Bradley, Stryker і Abrams. А пошкоджені німецькі танки Leopard доводиться вивозити на ремонт за кордон, що займає багато часу.

"Коли техніка виходить з ладу або пошкоджується поблизу лінії фронту, механіки або солдати в польових умовах спочатку намагаються її полагодити там. Якщо не можуть, то для ремонту або привозу у свої майстерні відправляють інженерів із прифронтових вузлів. Більш комплексний ремонт проводиться далі на базах, подібних до тієї, що ремонтує M777, або ж зброю і зовсім вивозять із країни", - пише WSJ.

Щоб прискорити ремонт, деякі європейські виробники зброї прагнуть перемістити свої ремонтні центри ближче до місця боїв. Наприклад, британська компанія BAE Systems, що виробляє M777, заявила, що веде переговори про ремонт своєї зброї в Україні. І німецька компанія Rheinmetall, що виробляє деталі для танка Leopard, також заявила, що планує почати ремонт своїх машин в Україні.

Допомога США Україні - актуальне

Нагадаємо, спікер Палати представників США Майк Джонсон після зустрічі з президентом Джо Байденом у Білому домі назвав головним пріоритетом питання кордону.

При цьому він додав, що Палата представників активно вивчає всі можливі варіанти щодо законопроєкту, який передбачає фінансування для України. За словами Джонсона, вони візьмуться за це питання "своєчасно".

Вас також можуть зацікавити новини: