Українські бійці дають відсіч військам РФ на півдні / фото Генштаб ЗСУ

На півдні України російські війська активізували авіацію, але втратили майже вісім десятків "штиків".  

Як повідомляють у Силах оборони півдня України, росіяни продовжують тиснути артилерійськими обстрілами та застосовує дрони різного типу. Також на лівобережжі Дніпра російська армія вдається до штурмів, але отримує відсіч.

За минулу добу на півдні ліквідовано 79 окупантів, знищено дві реактивні системи  залпового вогню "Град", 12 гармат, в тому числі - самохідна "Гіацинт", міномет, човен, станцію радіоелектронної боротьби та командно-штабну машину "АПЕ- 5". Пущено на брухт 14 одиниць автобронетехніки.

Відео дня

Йдеться, що протягом доби знову зафіксовано активізацію ворожої авіації. Зокрема, противник завдав три авіаційних удари із застосуванням 12 керованих авіабомб по прибережних територіях Дніпра в Херсонській області. Також противник здійснив з літака тактичної авіації пуск авіаційної керованої ракети Х-59 у напрямку Кропивницького, ракету знищено силами протиповітряної оборони.

"Ворог посилює артилерійський тиск та збільшує кількість обстрілів. За минулу добу 10 разів вдарив по Херсону, також було обстріляно Микільське, Кізомис, Білозерка, Дніпровське, Антонівка на Херсонщині та Очаків на Миколаївщині. Внаслідок злочинних дій ворога пошкоджено СТО та будівлю бізнес-центру, дві багатоповерхівки, близько двох десятків приватних будинків, два автомобілі, автопричеп, гараж та газогін", - розповіли військові.

Окрім того, ворог використав баражуючий ударний безпілотник типу "Ланцет", спрямовуючи удар по правобережжю Херсонщини.

"Окупанти запускають ударні дрони по прифронтових територіях вдень і вночі", - наголошують у Силах оборони.

Зокрема, крім атаки дронами типу Shahed-131/136, окупанти продовжували терор цивільного населення із застосуванням FPV-дронів та "Ланцет". Відповідно 9 та 1 таких ударів зафіксовано по населених пунктах Херсонської області, а саме: Станіслав, Садове, Михайлівка та Качкарівка.

Повідомляється, що угруповання ворожого флоту у Чорному морі помітно зменшено - до двох кораблів, в Азовському морі на бойовому чергуванні залишається одна одиниця. Ракетоносії залишаються у пунктах базування.

Атаки Росії - актуальні новини

Вночі на півдні знищено 16 БПЛА типу Shahed-131/136, запущених окупантами з Криму: сім  - на Херсонщині, дев’ять -  на Одещині. Під час бойової роботи один з обстріляних дронів впав на приватний житловий будинок в Одеському районі та вибухнув, сталося займання.  Пожежу довелось ліквідовувати чотири години. Зруйновано три одноповерхових житлових будинків, палали - два. На місці події виявлено загиблого чоловіка.

Нагадаємо, у ніч на 17 грудня російська армія атакувала Україну крилатою ракетою "Іскандер-К", керованою авіаційною ракетою Х-59 та двома десятками ударних безпілотників.  Дрони було запущено з районів Приморсько-Ахтарськ (РФ) та Чауда (Крим). Українські захисники  збили всі 20 "шахедів" та ракету Х-59, крилата ракета "Іскандер-К" цілі не досягла. Загалом повітряні цілі знищено у межах Одеської, Херсонської, Запорізької та Хмельницької областей.

Вас також можуть зацікавити новини: