Окупанти йдуть на новий рекорд по втратах на війні в Україні / фото ua.depositphotos.com

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, втрати росіян в Україні за першу половину січня сумарно склали 9 360 осіб. Якщо темпи ліквідації окупантів збережуться, це буде новий рекорд по втратах російських військ на війні проти України. 

Як зазначив у своєму Telegram військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, у січні 2023 року втрати у російських окупаційних військ "можуть перевищити 18 тисяч тільки вбитими, не кажучи вже про поранених".

"І ось тут, мені здається, варто згадати, що взагалі відбувається у росіян із втратами в останні кілька місяців, особливо після того як у них почалася часткова мобілізація. Після старту часткової мобілізації у вересні, жовтень, а потім листопад, а після нього і грудень, по черзі стали рекордними місяцями для РОВ (російських окупаційних військ – ред.) за втратами. Сумарно російські окупанти втратили 47 110 знищеними і невідому кількість пораненими", – продовжив Коваленко. 

Відео дня

При цьому експерт зазначив, що в статистиці Генштабу ЗСУ не зазначається кількість поранених окупантів. Однак є усереднені коефіцієнти по санітарних втратах, в межах 1 до 3 або 1 до 4. 

"Навіть якщо ці 47 110 помножити на показник 2, а не 3 або навіть 4, то ми все одно отримуємо 94 220 осіб пораненими. А це сумарно, грубо кажучи, санітарні поворотні і безповоротні втрати в межах 150 тисяч осіб за всього-на-всього 3 місяці бойових дій. Тобто, з самого початку чмобілізації РОВ втратили 50% від її плану по призову в 300 тисяч, а хто замінив ці 150 тисяч в зоні БД (бойових дій – ред.) або 50 тисяч на місяць? А замінили їх ті, які не знаходяться на полігонах", – додав він. 

Коваленко підкреслив, що до Нового року окупанти "практично повністю вичерпали умовний ресурс своєї осінньої чмобілізації, адже кожну одиницю, що втратила боєздатність, слід компенсувати".

"Судячи з прискорення показника втрат, до кінця лютого, початку березня вересневої біомаси в складі РОВ уже не буде. Тобто, за січень і лютий РОВ необхідно зібрати компенсацію втрат мінімум по 50 тисяч на місяць. І не тільки. 50 тисяч – це компенсуючий показник, який витрачається за місяць, отже, повноцінною компенсацією повинен бути кількісний показник не менше 100 тисяч. І це тільки тієї частини, що в зоні БД, щоб не втрачалася боєздатність підрозділів. А тепер, за умови такого аврального набору компенсуючого ресурсу, виникає питання – якщо Росія хоче затяжної війни і при цьому ще й наступати, скільки їй необхідно в місяць набирати чмонь, щоб, крім компенсації, ще й формувати нове ударне угруповання?" –  зауважив оглядач. 

Коваленко вважає, що для того, щоб реалізувати план затяжної війни, ця чисельність повинна бути в місячному вираженні значно більшою. Водночас для нової масштабної наступальної операції це число і зовсім має перевищувати мобілізацію 150-200 тисяч на місяць.

Втрати Росії на війні в Україні

За добу, 15 січня 2023 року, українські захисники знищили ще 790 путінських військових, які прийшли з війною проти України. Таким чином, з початку вторгнення наші військові ліквідували 116 080 окупатнів. 

У Генштабі ЗСУ повідомили, що через втрати укомплектування окремих підрозділів російської армії залишається на рівні менше 40%. 

Раніше стало відомо, що під Бахмутом Донецької області ліквідували щонайменше чотирьох кримінальних авторитетів з РФ, "амністованих" Пригожиним у ПВК "Вагнер". 

Вас також можуть зацікавити новини: