З початку повномасштабного вторгнення кривавої путінської Росії тепер найбільше ненавидять "рускій мір" ті регіони України, які раніше вважалися безнадійно проросійськими.

Велике індустріальне і донедавна переважно російськомовне місто Дніпро з перших днів війни мобілізувалося на всіх напрямках – військовому, медичному, волонтерському продовольчому, інформаційному тощо. Кожен на своєму місці намагається допомогти і бути максимально корисним у цей складний для нашої Батьківщини час.

Авіаційний наступ окупантів дістався і Дніпра

Місто стало першим відносно безпечним перевалочним пунктом для багатьох тисяч біженців, у більшості своїй жінок та дітей з сусідніх областей, які палають від безжальних російських снарядів. Проте суботнього ранку, 12 березня, авіаційний наступ окупантів дістався і Дніпра…

В результаті влучання трьох авіаційно керованих ракетних ударів пошкоджено багатоквартирний житловий будинок, районну міграційну службу та будівлю районної адміністрації, двоповерхову взуттєву фабрику. Також снаряд влучив поруч з дитячим садочком. Будь-які військові об’єкти на цій території відсутні.

Після такого терористичного та злочинного акту мешканці міста остаточно зрозуміли, що окупанти прийшли знищувати не лише військових, центральну чи місцеву владу, вони ненавидять усіх незалежних і волелюбних громадян України. Криваві путінські війська прийшли зі злобою нищити все на своєму шляху. І їм байдуже чи це пологовий будинок з вагітними жінками, чи дитячий садок з малюками.

На щастя, після останнього ракетного удару по Дніпру масових жертв немає, оскільки спрацювала система протиповітряної оборони міста. Але їх, на жаль, не вдалося уникнути повністю. Внаслідок авіаудару, який призвів до вибуху на взуттєвій фабриці, загинув 64-річний працівник підприємства Віктор Поліщук. 

Безумовно, ракетний ранковий "підйом" від російських окупантів став шоком для мирних мешканців міста, однак серед людей паніки немає, місто по трохи пристосовується до нових реалій життя і готове боротися. Ніхто не готовий віддавати ні крихти рідної землі, усі налаштовані давати ворогу по зубах!

Про це свідчать черги в територіальну оборону міста і велика кількість бажаючих долучитися до волонтерської роботи та інших корисних ініціатив для допомоги цивільним і військовим.

Важливою допомогою також є виконання правил безпеки, які надходять від центральної і місцевої влади.

Українців закликають не викладати у соцмережі фото та відео з місць вибухів

Мер міста Борис Філатов після ракетного наступу вкотре закликав містян не викладати у соцмережі фото та відео з місць вибухів, аби тим самим ненавмисне сприяти російським окупантам. Це ж стосується і громадян усієї України.

Подібна ненавмисна дія може спричинити ще більше невинних жертв та руйнувань. На щастя, громадяни дослуховуються. Таких речей стає все менше у соціальних мережах.

Економічна спроможність великого індустріального міста також потроху відновлюється після початку повномасштабного вторгнення. Підприємці продовжують працювати, містяни ходять на роботу, забезпечуючи важливі інфраструктурні, соціальні та продовольчі функції міста. Черг великих в магазинах немає, основні продукти завжди є в наявності. Великої міграції в сторону західних областей або сусідніх дружніх країн серед місцевих теж немає.

Більшість мешканців міста уважно слідкують за новинами, навіть серед ночі уразі повітряної тривоги переходять в укриття або більш безпечні місця в своїх помешканнях.

Місцева влада, збройні сили, тероборона, волонтерські організації та усі громадяни тримають місто під надійним контролем.

Зараз стало неважливо, хто є прихильником, якої політичної партії, хто якою мовою розмовляв чи розмовляє, хто на якій посаді працює… Усі об’єдналися для досягнення спільної мети – перемогти агресивного кривавого ворога і відстояти Український суверенітет і незалежність. І Дніпро, як і інші міста нашої прекрасної гордої країни, вистоїть!

Богдан Слуцький