Наразі Скадовськ перебуває під окупацією РФ / фото facebook.com/skadovskrada/

Мешканка окупованого Скадовська (Херсонська область) Наталія розповіла, як жилося в місті, яке захопили російські військові. Нині жінка з сім'єю переїхала в Одесу.

Інтерв'ю з нею опублікував сайт "Думская".

За словами жінки, в місті не було стрілянини й вибухів: туди відразу зайшло багато росіян, які окупували його.

Відео дня

"У мене чоловік військовослужбовець, а там якщо у тебе в родині військовослужбовець, то тебе можуть забрати, і більше ніхто не побачить. Ну або сильно побити. Вони вважають, що якщо ми за Україну або якщо у нас є в родині військовослужбовці, то ми нацисти або "бандерівці". "Неонацисти" - їхнє улюблене слово. І тебе будуть бити, поки ти з ними не погодишся, що ти такий", - каже Наталя.

Вона розповіла, що на початку окупації займалася волонтерством, проте росіяни не дозволяли привозити в місто медикаменти й продукти.

"У них медикаменти дуже дорогі. І їм це було невигідно. Банкомати не працюють, в магазинах картою розрахуватися не можна, роботи немає. І тому вони поширювали свої рублі. Коли я поїхала, то вже рублі 50/50 вони ввели. Відкрили свій "центр зайнятості". Вони забрали наші школи, садочки. Вчителі звільнилися, були змушені. Вони відвезли тих, хто погодився з ними співпрацювати, до Криму. Там вони проходили "перекваліфікацію", накачування російською пропагандою - про те, що ми" бандерівці", а Херсонщина нібито частина Росії", - розповідає Наталя.

"Загалом, з кожним днем ставало все важче. Коли дізналися, що у мене чоловік військовослужбовець, він контрактник, нас почали шукати. Не було вибору. Я розуміла, що будуть допитувати, з'ясовувати, де він. А я не знаю де! Але варіанту сказати "не знаю" не було", - додала вона.

Виїхати з міста вдалося до "оголошення в розшук", в цьому допоміг сусід. Дорога зайняла три доби через тривалі перевірки на російських блокпостах, ночували біженці в селах без світла, газу, води і зв'язку.

"Ближче до параду (в Москві, - Ред.) і після параду, я знаю, людей вже не випускали. І досі у нас дві машини з медикаментами, ми звідси вже відправляли, росіяни не пропускають. Просять хабар у тисячу доларів на блокпосту. Доїжджаєш до наступного, а там знову вимагають ту ж тисячу. Людина каже, що там дав, А вони: ну це ж там було. І за підсумком можуть ще й загорнути назад повернути", - каже переселенка.

За її словами, зараз зв'язку з рідними, які залишилися в окупації, практично немає. Сім-карти, які роздають окупанти, ще не працюють. За інформацією родичів, росіяни заборонили людям платити податки в український бюджет, заявивши, що незабаром їх будуть платити Росії.

"Чоловік знає, що ми в безпечному місці. Ми займаємося волонтерством. За допомогою приватних підприємців за добу зібрали 24 тисячі гривень. Ми купили підрозділу чоловіка шість тактичних навушників і форму. Русский мир - це мовчазний терор і така неймовірна брехня і тупість. Наших голубів труїли, вважаючи, що вони якісь не такі. Дівчатка у нас слухали українську музику, і їх відвезли і привезли через дві доби. Я знаю, що Україна не забула про Херсонську область. Раніше була така думка, але тут я побачила, що військові готуються нас звільняти",- резюмувала Наталія.

Раніше журналісти показали, що зараз відбувається в окупованому Херсоні.