РФ задіює в бомбардуваннях України майже весь свій флот

Кремль активно залучає кораблі для ударів крилатими ракетами "Калібр" по Україні, які вони здійснюють далеко за межами дії українських протикорабельних ракет "Нептун". Фактично ці пуски вони можуть здійснювати як з рейду у районі Сочі, так навіть і з Каспійського моря. Більше того, серед носіїв "Калібрів" у РФ і підводні човни.

Малі ракетні кораблі проекту 23631 "Буян-М"

"Буян-М" - наймасовіша серія кораблів військово-морських сил РФ, які мають на озброєнні ракети "Калібр". Це кораблі довжиною 74 метри з повною водотоннажністю 949 тонн, які можливо класифікувати, як корвети. Кожен з цих кораблів несе універсальну пускову установку яка може вмістити до восьми ракет "Калібр".

Вони базуються на малосерійному проекті малих артилерійських кораблів 21630 який був призначений суто для дій у Каспійському морі та дельті Волги. При перетворенні його на корабель вже морської зони конструктори значно збільшили його розміри та посилили озброєння. 

Перший корабель цієї серії "Град Свияжск" був спущений на воду у 2010 році і з цього часу у стрій вступило дев’ять кораблів "Буян-М" з яких три на Каспійському морі, два на Балтійському та чотири входять до складу Чорноморського флоту РФ.

Патрульні кораблі проекту 22160

Спеціально для свого Чорноморського флоту РФ розробила проект 22160 який класифікують як корвет. Його намагались зробити максимально універсальним та пристосованим до будь-яких задач.

Тому цей 94-метровий корабель з повною водотоннажністю у 1800 тонн, отримав і вертоліт, і пускову на вісім ракет "Калібр", і артилерійську 76-мм систему. Проте ціна такої універсальності лише формальна протиповітряна оборона у вигляді зенітної установки з ПЗРК "Игла" або "Верба". 

Загалом на Чорноморському флоту у строю знаходиться три кораблі проекта 22160, ще один мав за графіком завершити державні випробування у квітні. 

Ракетний корабель проекту 11661к "Дагестан"

Єдиний представник свого проекту корабель Каспійської флотилії РФ "Дагестан". Взагалі його доля вкрай показова для РФ. У 1990 році за проектом 11661 почали будувати два кораблі, перший з яких змогли спустити на воду лише у 2003 році, а другий по модернізованому варіанту - у 2011 році.

Таким чином, формально, шлях "Дагестана" зі стапеля до бойової одиниці зайняв цілих 22 роки. Цей 102-метровий корабель з повною водотоннажністю у 2200 тонн має на озброєнні універсальну пускову установку на вісім ракет "Калібр". Щоб вмістити її розробникам прийшлось виключити зі складу корабля вертоліт, що значно зменшило протичовнові можливості корабля.

Фрегати проекту 11356

11356 - це подальший розвиток масового радянського проекту 1135 "Буревесник", який також відомий по натівській класифікації Krivak. Вони ще з 1970-х років несли службу по всіх флотах СРСР і вважались доволі вдалим проектом, який постійно проходив модернізацію. До речі, "Гетьман Сагайдачний" також належав до класу Krivak у версії 11351 "Нерей".

У 2000-х роках РФ провела чергову модернізацію та з 2010 заклала три кораблі оновленого проекта 11356 для свого Чорноморського флоту.

Цей 125-метровий корабель з повною водотоннажністю у 4035 тонн також озброєний  універсальною пусковою установкою на вісім ракет "Калібр". Водночас цей корабель вже належить до фрегатів та має повноцінний набір озброєння, включно із протичовновим вертольотом та зенітним ракетним комплексом "Штиль" - морською версією "Бука". 

Підводні човни проекту 636.3 "Варшав'янка"

Враховуючи тотальну "калібризацію" свого флоту цими крилатими ракетами озброєні й підводні човни проекта 636.3 "Варшав’янка". Це версія радянського проекту дизель-електричних субмарин, спеціально розроблений для країн Варшавського договору, як простий та відносно дешевий підводний човен. Він має надводну водотоннажність у 2350 тонн та довжину у 74 метри.

У сучасній РФ саме критерій дешевизни виявився вирішальним і з 2010 року було закладено 12 "Варшав’янок", з яких шість у строю Чорноморського флоту РФ. Кожна з них має шість 533-мм торпедних апаратів та запас торпед у 18 одиниць. Крилаті ракети запускаються саме через них, проте публічна оголошена кількість саме "Калібрів" на підводних човнах 636.3 - чотири одиниці.

Таким чином загальна кількість носіїв ракет "Калібр" на Чорноморському флоті та Каспійській флотилії РФ становить - 20 кораблів. Сумарний залп з них - до 145 ракет.

Вас також можуть зацікавити: