Сили оборони можуть завоювати кращі позиції для переговорів / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Західні партнери змінили свою риторику щодо позиції України у війні проти Росії. Як заявив політолог-міжнародник Раміс Юнус для Еспресо, покращення ситуації на фронті потрібно для кращої ролі у перемовинах.

"Захід бажає, щоб Україна проводила ці переговори з позиції сили, тому що вирішив перейти від точки зору "Україна не програє" до "Україна має виграти". Це головне. А якщо Україна має виграти, це означає, що Україна повинна мати успіх на полі битви. Україна має вести переговори з позиції сили", - заявив Юнус.

Експерт відзначає, що переговори можуть відбутися за участі Туреччини. Ця країна підходить на роль модератора, адже є представником Заходу та має хороші стосунки з РФ. Однак в теорії і Китай може бути залученим до переговорів.

Відео дня

"Зовсім невипадково, що цей мирний план з 12 пунктів Китай оприлюднив. Вони проштовхуватимуть цей мирний план у життя. За масштабами й можливостями Китай набагато сильніший за Туреччину. Зрештою Туреччину вибрали США, Росія й Україна.

Якщо все збігатиметься й усім це буде вигідно, в тому числі Росії й Україні, тому що коли це буде вигідно США, колись настане момент, коли доведеться робити ці переговори, і тоді в переговорах братимуть участь не лише Туреччина, а й Китай", - сказав Юнус.

Більше того, азербайджанський політолог, котрий мешкає у США, заявив, що Китай уже пропонує себе у ролі модератора. Від Туреччини Юнус активностей не очікує.

"Тут більше уваги треба приділяти китайській тематиці, ніж турецькій в тому, що очікує вашу війну. Ваша війна перейшла до тієї фази, коли всі очікують успіхів на полі битви, того контрнаступу, про який сьогодні всі кажуть з усіх "прасок". Тому не просто так Китай вийшов сьогодні на авансцену й пропонує себе в ролі модератора.

Найближчі два місяці з боку Туреччини активності не буде, якісь дзвінки, але то просто підтримування ситуації в певному стані. Як воно буде надалі, хто буде головним модератором і хто матиме можливість впливати на цю війну? Це, безперечно, будуть передусім США та Китай, але не Туреччина й не ООН", - додав Юнус.

Актуальні новини про переговори між Україною та Росією

В Інституті дослідження війни заявили, що Путін не досяг своїх цілей, однак може погодитися на переговори. Диктатор може вдатися до затягування війни.

У МЗС Китаю повідомили, що "позитивно оцінюють" можливі переговори між Сі Цзіпінем та Володимиром Зеленським. У Пекіні підтримують розмови з усіма сторонами "конфлікту в Україні".

Згідно з даними соціологічних опитувань 72% українців проти переговорів з Росією. Ця кількість виросла, якщо порівнювати з осінню минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини: